A bankszövetség szerint olyan adatbázis működtetéséért büntette meg a GVH, amelyet a kormányzattal és a felügyelettel egyeztetve alakítottak ki, és amelyet minisztériumok is használtak. A szervezet bírósághoz fordul a négymilliárd forintos bírság miatt.

A Magyar Bankszövetség bírósághoz fordul a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) büntetése miatt. Az érdekképviselet befizeti a rá kiszabott négymilliárd forintos bírságot, de a GVH döntését elfogadhatatlannak tartja és azzal szemben minden hazai és nemzetközi jogorvoslati lehetőséget igénybe kíván venni – reagált közleményben a bankszövetség.

Mint arról beszámoltunk: a GVH bírságot szabott ki a bankszövetségre és a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt.-re. (Utóbbinak 15 millió forintot kell befizetnie.) A GVH szerint a két szervezet 12 éven át a verseny korlátozására alkalmas módon működtette a BankAdat nevű adatbázist, amellyel lehetővé tették a bankok számára, hogy egyedi, üzleti titoknak minősülő, stratégiai adatokat osszanak meg egymással.

A bankszövetség szerint azonban a  BankAdat szolgáltatás az egyes bankok portfólió szintű, gyakran és széles körben kommunikált adatait összesítette – vagyis olyan adatokat tartalmazott, amelyek egyébként is hozzáférhetőek. Ez a szolgáltatás tette lehetővé, hogy az egyes bankok jogszabály által előírt minősítése, a gazdasági növekedés tervezése, a piaci rések feltárása és új pénzügyi termékek fejlesztése hatékonyan valósuljon meg – fogalmaz a szervezet.

Ráadásul a BankAdat szolgáltatást 2000 nyarán kormányzati igényre alakította ki a magyar bankszektor, a szabályozó hatóságok tudtával, a felügyelet pénzügyi támogatásával és jogkövető szándékkal. Működését a bankfelügyelet adatokkal segítette, kimutatásait a gazdasági kérdésekkel foglalkozó minisztériumok is rendszeresen kérték és felhasználták – hívják fel a figyelmet.

A BankAdat rendszerhez hasonló adatbázisok létjogosultságát az Országgyűlés is elismerte, amikor 2015-ben jogszabályt alkotott, és lehetővé tette, hogy ilyen adatbázist a Magyar Bankszövetség is működtessen. Az adatok között ügyfélszintű, banktitoknak minősülő vagy árazásra vonatkozó információk sohasem szerepeltek.

A bankszövetség szerint a GVH eljárása során versenyjogsértés vagy káros piaci hatás sem került bebizonyításra. A BankAdat versenysemleges, sőt működtetése a piaci versenyt segíti. A lakossági és a vállalati ügyfelek az egyre bővülő banki szolgáltatásokon keresztül haszonélvezői voltak ennek a korszerű adatszolgáltatásnak. Mindezeket a versenyjoggal foglalkozó magyar ügyvédi irodák sora és a versenyjogi szempontból Európában mérvadó szervezet (az RBB Economics) szakértői véleménye is megerősítette – érvel a bankszövetség.

A szervezetnél úgy látják: a fentiek alapján a GVH döntése jogilag és szakmailag értelmezhetetlen, olyan hibás feltételezéseken és következtetéseken alapul, amelyek figyelmen kívül hagyják a piaci verseny működését.