Rovarokkal szennyezett alapanyagokat, jelöletlen, szennyezett, illetve lejárt szavatosságú élelmiszert talált egy ferencvárosi pékségben az élelmiszerbiztonsági hivatal. Az üzem működését felfüggesztették, az ott talált fél tonna élelmiszert lefoglalták, a már kiszállított tételeket pedig visszahívták.

Súlyos higiéniai problémákat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei a Leader Kft. budapesti, a IX. kerületi Timót utcában működő pékségben: az üzemben nagyfokú rendetlenség, takarítatlanság uralkodott, továbbá a higiénikus kézmosás lehetőségei sem voltak biztosítottak. Több berendezés erősen szennyezett, pókhálós volt. A helyiségekben többfelé penészedés nyomai látszottak. A mennyezeten lévő világítótestek műanyag burkolata hiányzott.

Az öltözőkre – amelyben oda nem illő tárgyakat is tároltak – szintén a rendetlenség és kosz volt a jellemző. Az üzem feldolgozó terének nem volt ajtaja, csupán egy szennyezett műanyag szalagfüggöny választotta el az árukiadó résztől. Az ellenőrzés kezdetén két macska is az üzemben volt. A pékségben nem vezették a nyomon követéshez szükséges dokumentációt. A Nébih szakemberei az ellenőrzés során rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak.

Az akció során 34 tétel, összesen több mint 500 kiló élelmiszer forgalomból történő kivonását rendelték el jelöletlenség, a címkén szereplőtől eltérő tárolás, szennyezettség, penészesedés, illetve lejárt minőségmegőrzési idő miatt, továbbá a már kiszállított termékek visszahívását is előírta a hatóság. A cég több kiskereskedelmi egységbe is szállított Budapesten.

Az ellenőrök az üzem működését felfüggesztették. A tevékenység folytatásának feltétele a higiéniai hiányosságok kijavítása, valamint a nyomon követési rendszer kidolgozása és a hiányzó dokumentumok bemutatása, amit a Nébih ismételt helyszíni szemlén is ellenőriz majd.