Az üzemanyagok jövedéki adójának megemelése és az illegális fuvarozók ténykedése miatt is tiltakozással fenyegetnek a romániai közúti szállítókat tömörítő munkáltatói szövetségek.

Amennyiben a kormány nem csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját az augusztusi szintre, a romániai közúti szállítók országos szövetsége (FORT) tiltakozó megmozdulásokat szervez januárban – írja a Krónika.

Szeptember 15-én, majd október 1-jén nőtt 16-16 banival az üzemanyagok jövedéki adója, amit követően mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára átlépte a literenkénti 5 lejes lélektani küszöböt.

„Három hónappal a legostobább adóügyi módosítás életbe lépése után a kormány még nem adott egyértelmű választ a fuvarozóknak a jövedéki adó megtérítésére vonatkozóan, és továbbra is a piaci fogyasztásra alapoz, olyan körülmények között, hogy a nemzetközi fuvarozásban használt üzemanyag 90 százalékát Románia határain kívül tankolják” – mutat rá  közleményében a FORT.

A COTAR közúti szállító szakmai szervezet bejelentette, hogy amennyiben a kormány nem talál megoldást a helyzetre, több mint 50 ezren készülnek tiltakozni december 13-án az ország több városában.

December 20-án a kormánypalota elé vonulnak, azon cégek működésének a felfüggesztését követelve, amelyeknek nincs engedélyük a személyszállításra.