Magyarországon termelő multinacionális nagyvállalatok hazai beszállítóinak fejlesztését célzó programot indít az NGM. A kkv-k összesen 14 milliárd forint támogatásra pályázhatnak.

A kkv-k versenyképességének javítását célzó programok indulnak 14 milliárd forintos összeggel a járműgyártás és az ipari digitalizáció területén – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára. Egy projekt megvalósítására legfeljebb kétmilliárd forint jut, és abból maximum 200 milliót használhat fel a nagyvállalat, a többi a kkv-k fejlesztését szolgálja.

A program célja a minősített beszállítói státusz eléréséhez szükséges feltételek megteremtése, a technológiai fejlesztés, innováció, illetve, hogy a hazai kkv-k elsajátíthassák a nagyvállalatoktól a nemzetközi piac elvárásainak megfelelő ismereteket – tette hozzá Lepsényi István. A programokban várhatóan 6-8 nagyvállalat, úgynevezett integrátor és 100-120 beszállító kerülhet be. A Knorr-Bremse csoporttal már elvi megállapodást kötött az NGM.