Beruházási hitelekhez kapcsolódó kezességvállalási konstrukciót indított az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt., az Investment hitelgarancia a gazdaságvédelmi akcióterv keretében elindított, 500 milliárd forintos Krízis garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára.

A konstrukcióban 80 százalékos kezességvállalás vehető igénybe 90 százalékos állami viszontgarancia mellett. A támogatás maximális mértéke nem haladhatja meg a 800 000 eurót, míg a kezességvállalás maximális mértéke 2,5 millió euró lehet.

Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója kiemelte: 2019 végére már minden ötödik kkv (kis- és közepes vállalkozás) hitel a Garantiqa kezességvállalásával valósult meg. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében elindított Garantiqa Krízis garanciaprogrammal és az ennek keretében most indult Investment hitelgarancia konstrukcióval ez az arány még tovább emelkedik majd.

Ismertették azt is, hogy kifejezetten a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak enyhítése érdekében hozta létre a Garantiqa a Krízis garanciaprogramot. Az 500 milliárd forintos keretösszegből október közepéig 345 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki, 8329 szerződés keretében banki partnereik. A kezességvállalás mértéke meghaladta a 300 milliárd forintot, a megkötött szerződések 67 százaléka mikrovállalkozások ügyleteihez kapcsolódott. A kereslet óriási, így a program teljesülése várhatóan a keretösszeg felett lesz – tették hozzá.

A Krízis garanciaprogram kezessége is igénybe vehető a jegybank Nhp fix és Nhp Hajrá! programjaihoz, a kezességvállaláshoz kapcsolódó hitelügyletek közel 85 százaléka Nhp Hajrá! forrásból refinanszírozott – jegyezte meg a vezérigazgató.

(Forrás: MTI)