Befektetőbarát település program indul októberben, amelynek keretében elméleti és gyakorlati ismeretek átadásával készítik fel a településeket a nemzetközi és hazai beruházások fogadására – jelentette be Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke.

A HIPA által kezelt jelentősebb nemzetközi beruházási projektek egyre nagyobb mértékben települnek a vidéki városokba – számolt be az elnök. A befektetőknek szóló üzenetek egységesítése érdekében szükség van a befektetők számára vonzó és stratégiai fekvésű települések képviselőinek professzionális felkészítésére is. Az ügynökség által szervezett programsorozat havonta megrendezendő előadásain a résztvevők elméleti és gyakorlati tanácsokat kapnak a befektetés-ösztönzésre, a településmarketingre és a befektetőkkel történő kommunikációra, amelyeket a HIPA gyakorlati tapasztalataival és tanácsaival egészítenek ki. A képzést követő vizsgán a települések befektetés-ösztönzési akciótervet dolgoznak ki, valamint lehetőséget kapnak arra is, hogy bemutatkozzanak egy diplomatákból álló delegáció előtt.

Szeptember 30-ig lehet jelentkezni a HIPA honlapján, a képzés sikeres elvégzése pedig feljogosítja a településeket a befektetőbarát település logó és cím használatára. A program lehetőség arra, hogy az ügynökség elmélyítse kapcsolatát az önkormányzatokkal – hangsúlyozta Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára.

MTI