Magyar innovációkat és az üvegművészetet népszerűsítik Az üveg nemzetközi éve hazai programjai, az érdeklődők Budapesten, Szentendrén, Pannonhalmán és Győrben is sokszínű tárlatokon, szakmai konferenciákon, valamint workshopokon vehetnek részt.

Nemzetközi szakmai összefogás eredményeként az ENSZ 75. Közgyűlése a 2022-es évet Az üveg nemzetközi évének nyilvánította. Hazánkban is egész évben kortárs művészeti és gyűjteményi kiállítások, szakmai konferenciák és workshopok mutatják be a magyar üvegművészet múltját, jelenét és jövőjét. A hazai tematikus év sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos magyarországi megnyitóját a Magyar Zene Házában rendezték meg.

Szeptember 4-ig látogatható a II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon, amelynek központi témája az Az üveg nemzetközi éve. A Közös tér címen több mint 310 kiállítót és 470 kiállítási tárgyat bemutató szalon a kortárs üvegművészeti munkái mellett a magyar üvegművészek innovációit tárja közönség elé. Ilyen például Veress Zoltán (1901-1965) és Suha Zoltán (1932-) vegyészek közös szabadalma, a fátyolüveg, vagy Báthory Júlia (1901-2000) Munkácsy-díjas üvegművész többtónusú, plasztikus mélyhomokfújás technikájával létrejöttt új műfaj. A Stúdióüveg Mozgalommal szinte egy időben, 1962-ben hozta létre azt a kísérleti üvegolvasztó kemencét a Török Pál utcai üvegműves szak alagsorában, amely a hazai gyári, ipari hutai kidolgozás mellett páratlan lehetőséget adott a meleg üvegben történő kísérletező munkára.

A GlasSpring, a kortárs magyar üvegművészet tavaszi tárlata a Kiskép Galéria szervezésében, a Klebelsberg Kulturkúriában, Koós Ágnes kurátori válogatásában mutatja be ötven magyar, nemzetközileg is aktív magyar művész üvegalkotásait, miközben a hatvan évvel ezelőtt indult Nemzetközi Stúdióüveg Mozgalom kortárs pozícióját is felrajzolja.

Szentendrén a Ferenczy Múzeumban Üveg hat főre címmel május 29-ig látogatható hat nemzetközi elismertségű üvegművész (Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs és Smetana Ágnes) kiállítása autonóm értékű képekekkel és plasztikákkal.

Pannonhalmán az érdeklődők a Hefter Galéria és Stúdióban láthatják a magyar és nemzetközi üvegművészet több mint 50 kortárs képviselőjét bemutató Fény.tér című állandó kiállítását.

A következő hónapokban rendezik meg az üvegművészet fontos állomásait a 18. századtól a múlt század végéig áttekintő kiállítást a Kiskép Galéria és Koós Ágnes kurátor szervezésében a De la Motte-Beer Palotában; valamint a Magyar Üvegművészek Társaságának történetét bemutató tárlatot a győri Rómer Házban. Az őszi Art Market Budapesten pedig nemzetközi galeristák és művészek bevonásával szakmai szereplők először vitatják meg az üveg képzőművészeti műfajok között betöltött szerepét. A Bohus-Lugossy Alapítvány a 360 Design Budapest kiállítás partnereként nemzetközi üveg design kiállítással zárja a 2022-es Üveg Nemzetközi Évét.

A tematikus év hazai szervező partnere a Bohus-Lugossy Alapítvány a Kortárs Üvegművészetért, kiemelt támogatói többek között az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Miniszterelnökség, valamint a Magyar Művészeti Akadémia.

Bővebb információk a programokról a www.uvegeve2022.hu weboldalon találhatók.

A magyar üvegipar nettó árbevétele az elmúlt három évben növekvő tendenciát mutat, 2021-ben meghaladta a 160 milliárd forintot – közölte az Üveg Nemzetközi Éve alkalmából tartott rendezvény magyarországi szakmai partnere, a Bohus-Lugossy Alapítvány.

Idézik, hogy az Európai Üvegipari Szövetség statisztikája szerint a síküveg globális piaci értéke 2020-ban elérte a 115 milliárd eurót, az iparágban mintegy 186 ezer embert foglalkoztatottak.

Magyarországon az üveg és üvegtermék gyártásának termelési értéke és árbevétele 2000 óta több mint háromszorosára, 50 milliárd forintról 160 milliárd forintra, az export pedig ez idő alatt 3,5-szeresére nőtt. A síküveg továbbfeldolgozás adja az alágazat bevételeinek közel felét, utána a műszaki, egyéb üvegtermék gyártása következik 20 százalékkal, ezt követi az öblösüveg gyártása 12 százalékkal.

A magyar üvegipar 2015 óta a tavalyi évben produkálta a legnagyobb, 12 százalékos növekedést az előző évhez képest, az export ennél is jelentősebb, majdnem 13 százalékos növekedést mutat, amelynek aránya a síküveg továbbfeldolgozási alágazatban 50 százalék feletti, az öblösüveggyártásban 45 százalék, míg a műszaki, egyéb üvegtermék gyártása alágazatban meghaladja a 85 százalékot.

Ismertetik, hogy Magyarországon több mint 200 cég foglalkozik üveggyártással.

Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára rámutatott arra, hogy Magyarországon az üveg, üvegtermék gyártási alágazat részesedése az ipar árbevételéből mintegy 1 százalék, ennek ellenére nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen a termékei nélkül több hazai húzóágazat azonnali leállásra kényszerülne.

(Forrás: MTI. Fotó: Borkovics Péter Amorf című alkotása a Műcsarnok Közös tér című kiállításának üvegművészeti részlegén – MTI/Illyés Tibor)