A kkv-k támogatását szolgáló uniós program eredményes és innovatív, de vannak problémái – olvasható az Európai Számvevőszék a kis és középvállalkozások támogatását célzó eszközről szóló különjelentésében.

A kkv-eszközt a Horizont 2020, az EU kutatási és innovációs programjának keretében hozták létre a kis- és középvállalkozások támogatására. Az eszköz célja, hogy a 2014-2020-as időszakban rendelkezésre álló 3 milliárd eurós költségvetésből a finanszírozás támogatásával és a kutatási eredmények kereskedelmi hasznosításának fokozásával támogassa a kkv-k és induló vállalkozások innovációját.

A Számvevőszék ellenőrzése során úgy értékelte, hogy a kkv-támogatási eszköz eredményesen segíti a kis- és középvállalkozásokat innovációs projektjeik kidolgozásában. Emellett az uniós „márkajelzés” segíti ezeket a vállalkozásokat abban, hogy további forrásokat tudjanak bevonni tevékenységük finanszírozásába.

Azt is megállapították azonban, hogy az eszköz célkitűzéseit és célcsoportját túlzottan tágan határozta meg az Európai Bizottság, továbbá hogy bizonytalanságot okoztak a program alatt végrehajtott változtatások. A jelentés arra is kitért, hogy az eszköz olyan kkv-kat is támogat, amelyek finanszírozása piaci alapon is folyhatna.

Az Unió pénzügyi ellenőrző szervezete azt is megállapította, hogy a támogatásra irányuló pályázatok közül a sikertelenek újbóli benyújtása sokat és egyre többet von el az igazgatásra és értékelésre fordítható erőforrásokból, míg többletértéket nem teremt. Ettől nemcsak az adminisztratív költségek nőnek meg, hanem a sikeres pályázatok aránya is romlik, ami csökkenti a részvételi hajlandóságot.

(Forrás: MTI)