Az államháztartás első félévének teljesítményét mutató adatokban nincs semmiféle meglepetés az előzetes adatokhoz képest – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára kedden.

Tállai András szerint ez azt jelenti, hogy a 2,4 százalékos GDP-arányos hiányt év végére tudja teljesíteni a tárca. A hiány mértéke 823 milliárd forint, ami az éves hiány 92 százalékát teszi ki. Ez megegyezik a tavalyi mértékkel. A költségvetés jellemzője, hogy az első félévben mindig nagyobb a kiadás, mint a bevétel; a jelentősebb bevételek az év második felében érkeznek meg, és a költségvetés így éri utol a tervezett hiányt.

Az államtitkár szerint a költségvetés bevételei a tervezetthez és az elmúlt évi adatokhoz képest is jobban alakulnak. Az adóbevételek a magyar gazdaság teljesítményének köszönhetően magasabbak, igaz ez például az általános forgalmi adót (áfa), valamint a jövedéki adót tekintve is; ezeknél az adónemeknél 6-7 százalékos a túlteljesítés. De a bérek után fizetendő szociális adónál szintén többletbevétel – több mint 100 milliárd forint – volt elkönyvelhető. 

Érdekessége az első féléves államháztartási adatnak, hogy az uniós források kifizetése a tervezetthez képest előrébb tart; a múlt évhez viszonyítva fél év alatt több mint 200 milliárd forinttal több uniós támogatást előlegezett meg a magyar állam. A bevételi oldalon ugyanakkor mintegy 150 milliárd forintos elmaradás tapasztalható. Ennek az eredménye, hogy hiába magasabbak az adóbevételek a tervezetthez képest, mégis az államháztartás hiánya a tervezetthez viszonyítottan alakul, de év végére ez kiegyenlítődik, mert befolynak a költségvetésbe az uniós bevételek, a kiadások kifizetése pedig megszűnik.

A magyar költségvetés stabil lábakon áll, a bevételek megalapozottak, a kiadások pedig a terv szerinti ütemezésben haladnak. Így a 2,4 százalékos GDP-arányos hiányt – ami nem éri el a 900 milliárd forintot –   teljesíteni tudja a költségvetés – tette hozzá az államtitkár. Sem a finanszírozóknak, sem a hitelezőknek, sem a befektetőknek nem kell attól tartaniuk, hogy a magyar költségvetést az idei második félévben át kell szabni, vagy megszorító intézkedéseket kell hozni.