Az iskolaszövetkezetek jelentős mértékben hozzájárulnak a magyarországi foglalkoztatási helyzet javulásához a fiatalok körében, nagy igény van erre a foglalkoztatási formára – állapították meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor csütörtöki kerekasztal-beszélgetésének résztvevői.

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár azt mondta: folyamatosan pozitív eredményekről tudnak beszámolni a foglalkoztatás területén, s ebben a Magyarországon közel 30 éve jelen lévő iskolaszövetkezetek is jelentős szerepet játszottak. Egyrészt munkalehetőséget adnak a fiataloknak, akik belekóstolnak a munka világába, másrészt sok fiatal a diákmunkán keresztül találja meg későbbi munkahelyét. Kifejtette: a kormányzás 11,6 százalékos munkanélküliségről indult, ez mára 5,6 százalék körülire csökkent. Ezzel párhuzamosan 600 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Jelentős a javulás a fiatalok foglalkoztatásában is, a munkanélküliség körükben közel 30 százalékról 15 százalékra mérséklődött. A foglalkoztatáspolitika eredményre vezetett – mondta az államtitkár, aki hungarikumnak nevezte az iskolaszövetkezeti rendszert. Kitért arra is: a munkaerő-hiány és a munkanélküliség egyaránt jelen van a foglalkoztatásban, ugyanakkor kormány azt szeretné, ha az inaktívakat minél nagyobb mértékben be tudnák vonni. Beszámolt arról a tervről, hogy ha egy önkormányzat munkásszállót akar működtetni, ahhoz támogatást lehessen igényelni.

Szatmáry Kristóf, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint minden olyan kezdeményezést támogatni kell, amely a fiatalokat korán és legális úton bevezeti a munka világába. Kitért arra: az elmúlt időszakban több lépés is történt, hogy az iskolaszövetkezeti rendszer átláthatóbb módon működjön.

Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője azt mondta: 138 ezer diák jut ilyen módon rendszeres jövedelemhez. Felidézte az elmúlt időszak számos jogszabályi változtatását, és kiemelte: a rendszer mostanra jól működik. Jelezte: több nagyvállalattal tárgyalt, és nagy igény van az iskolaszövetkezeti formában foglalkoztatott diákokra. A frakcióvezető arra számít, hogy ez a foglalkoztatási forma Európa több országában is el fog terjedni.

Fiák István, a DiákÉSZ-Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke rámutatott: mintegy 100 iskolaszövetkezet működik Magyarországon, a legerősebb húszat fogja össze az ő szervezete. Ezek adatait ismertetve elmondta, hogy 2015-ben a ledolgozott óraszám 20,2 millió volt. Az elnök közel ötezer piaci megbízóról számolt be, az árbevétel mintegy 17,2 milliárd volt, ebből közel 15 milliárd forint jövedelemhez jutottak a diákok. A jogszabályi változtatásoknak köszönhetően mostanra egészen kitisztult a piac – állapította meg.

Mátyás László, a Munkahelyteremtő Szociális Szövetkezetek Szövetségének alelnöke arról beszélt, hogy hogyan tudjuk visszaállítani munkába az embereket. Arra törekednek, hogy minél rugalmasabb munkákat tudjanak biztosítani a vidék embereinek akik már rég eltávolodtak a munkától. Ő is azon a véleményen volt ,hogy a szövetkezeteket ki kell vinni Európába.

Köves Balázs, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke elmondta: ő is iskolaszövetkezetben kezdte pályafutását. Jelenleg a munkaerő-kölcsönző vállalatokat képviseli, amelyeknek a munkaerő-piaci súlya 2016-ban elérte – és meg is haladta – az uniós átlagot. (Köves Balázs a közmunkaprogramról korábban a KamaraOnline-nak is kifejtette véleményét.)

Megyeri Péter, a roman piacon is aktív Starjobs ügyvezető igazgatója szerint ahhoz, hogy itthon tartsuk az embereket, a béreknek legalább a mostani szint másfélszeresére kellene emelkedniük. 

A képen balról jobbra: Köves Balázs (elnök, Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége), Mátyás László (Munkahelyteremtő Szociális Szövetkezetek Szövetsége), Kósa Lajos (frakcióvezető, országgyűlési képviselőcsoport, Fidesz – Magyar Polgári Szövetség), Cseresnyés Péter (munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium), Szatmáry Kristóf (országgyűlési képviselő, Fidesz, munkacsoportvezető, Vállalkozásfejlesztési Munkacsoport), Fiák István (elnök, DiákÉSZ-Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége), Megyeri Péter (ügyvezető igazgató, Star Jobs Romania Srl.), Kott Zoltán (elnökségi tag, Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara, a beszélgetés moderátora).

MTI/KamaraOnline