A csok felpörgette az ingatlanpiacot, ugyanakkor tisztában kell lenni vele, hogy az utóbbi évek sokkal inkább kedveztek a csokos vásárlóknak, a támogatási forma jövője már kevésbé fényes – véli Balla Ákos ingatlanszakértő, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának tagja.

A demográfiára és a gazdaságra is élénkítő hatása van a családi otthonteremtési kedvezménynek, amelyet csak tavaly 30 ezren vettek igénybe. A csokot igénylő családokban már 230 ezer gyerek él, és további 45 ezer gyerek születését vállalták előre – fogalmazott nemrégiben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Természetesen a támogatási forma az ingatlanpiacra is komoly hatást gyakorolt, ugyanakkor a kormány alapvetően demográfiai ösztönzőnek szánta a csokot és nem elsősorban az ingatlanpiacot akarta vele fellendíteni – mondta Balla Ákos a Blogstarnak adott interjújában. Az ingatlanszakértő szerint egyértelműen pozitívumként értékelendő, hogy bővültek a források és több pénz marad a vevők zsebében, így azok bátrabban lépnek, léptek a piacra.

„Szerencsésnek bizonyult, hogy a konstrukció viszonylag kevés utánajárást igényel, ezért azt láttuk, gyakorlatilag senki sem ment el mellette, aki csak tudott élt ezzel a lehetőséggel. A konstrukció kulcselemének bizonyult, hogy a bankokat motiválttá tette a pénzkihelyezésben vagy az eljárás koordinálásában az által, hogy nem a csokon, hanem a hiteleken maguk is keresni tudtak”

– tette hozzá Balla Ákos.

Az ingatlanszakértő ugyanakkor kifejtette, a következő időszakban csökkenő trendre számítanak a kedvezmény igénybevétele kapcsán, ezt támasztja alá az is, hogy 2019-ben az új ingatlanok piacán bizonyos termékek esetében véget ér az áfacsökkentés és az áfa visszatérő hatásával zavaró tényezőként számolnak, hiszen ez az árak emelkedésével jár együtt.

Balla Ákos kifejtette, tagadhatatlan, hogy az ingatlanpiacra is komoly hatást gyakorolt a csok és ez még akkor is igaz, ha az új építésű ingatlanok esetében inkább az áfacsökkentés adott óriási lendületet a piacnak, de az ingatlanszakértő szerint a két pozitív kormányzati intézkedés együtt lendítette fel a piacot.

„A kisebb fejlesztések és fejlesztők számára jóval komolyabb ösztönzőt jelentett a csok, az áfacsökkentés pedig a szegmens fehérítéséhez járult hozzá. Ők továbbra is építenek csokos ingatlanokat, viszont jelentős áremelkedéssel kénytelenek szembenézni”

– mondta az ingatlanszakértő, hozzátéve, hogy a dél-pesti agglomerációban egy 25 millió forintból előállított és értékesített ingatlan ára ma már 20-25 százalékkal magasabb, aminek hátterében az építőipari árak és a bérek emelkedése áll.

A Balla Ákossal készült teljes interjút a Blogstar.hu-n olvashatják.

(Fotó: Újbuda Média)