Ha nem is norvég lazaccal, de egy év kényszerpihenő után visszatér a tengeri csemege az oroszországi IKEA áruházak kínálatába.

Majdnem egy évet kellett várniuk az oroszországi IKEA áruházakban vásárlóknak és ebédelőknek, hogy újra lazacot fogyasszanak. Szombaton azonban elérkezik a nagy áttörés, a lakberendezési cég visszaveszi kínálatába a csemegét.

Oroszország tavaly augusztusban léptetett életbe agrárembargót, válaszul az Európai Unió és az Egyesült Államok büntető intézkedéseire.

Igaz, nem a tradicionális norvég lazac kerül a tányérokra, mert az embargó ezt továbbra is tiltja, hanem a Feröer-szigetekről szállítják a csemegét. Az oroszországi IKEA hivatalos képviselője, Marija Tyihonova nem kommentálta, hogy a cég miért döntött lazac ügyben a beszerzési hely váltása mellett egy évvel az embargó életbe léptetése után.

Elképzelhető, hogy az orosz IKEA azért váltott, mert Moszkva további egy évvel, 2016 augusztus 6-ig meghosszabbította a behozatalt.

Tyihonova ugyanakkor azt elmondta, hogy a norvég lazac mellett továbbra sem lesznek svéd sajtok és lekvárok a kínálatban. Az ebből származó bevétel kiesés az összforgalomnak nem éri el az 1 százalékát. Az IKEA éttermekben kapható más élelmiszerekkel nincs gond, azok döntő többségét ugyanis orosz termelőktől vásárolják.

Az IKEÁ-t 1943-ban alapították, a világ 26 országában (köztük Magyarországon) összesen 305 áruházat üzemeltet. Oroszországban 14 áruháza van a svéd vállalatnak.