A terrorizmus elleni harc kell, hogy legyen az elsőszámú prioritás az EU számára, amelyet a munkanélküliség csökkentése, az adócsalás elleni fellépés és a migrációs válság megoldása követ az Eurobarometer kutatása során megkérdezett európaiak többsége szerint.

Magyarországon a válaszadók mintegy háromnegyede nagyobb szerepet szánna az EU-nak a terrorizmus elleni küzdelemben, az egészségügy területén és a migrációt érintő kérdésekben – olvasható az Európai Parlament közleményében.

Az Európai Parlament megrendelésére készített felmérés során a kérdezők arra voltak kíváncsiak, hogy a jelenleginél nagyobb, vagy kisebb szerepet vállaljon az EU bizonyos területeken a tagállamok állampolgárai szerint. (Az Eurobarometer felmérésben Európa-szerte 27 969 ember vett részt április 9. és 18. között.)

Az EU prioritásai az európaiak szemével

A válaszadók többsége szerint az Európai Uniónak azon kell a legtöbbet dolgoznia, hogy hatékonyan fellépjen a terrorizmus ellen (82 százalék) és csökkentse a munkanélküliséget (77 százalék).

A megkérdezettek csaknem fele nagy esélyt lát egy újabb terrortámadásra Európában. Úgy gondolják, hogy az EU-nak elsősorban a terrorista csoportok finanszírozása és a radikalizáció megakadályozására, valamint az unió külső határainak védelmére kell koncentrálnia. Az Európai Parlament ezekre tett már javaslatot, az egyeztetés folyamatban van az uniós vezetők között.

Emellett az adócsalás elleni fellépés, a migrációs válság megoldása és a környezetvédelem terén a válaszadók csaknem háromnegyede nagyobb szerepet szánna az EU-nak.

Mit gondolnak a magyarok?

A magyar válaszadók mintegy háromnegyede szerint az EU-nak jobban be kellene avatkoznia a terrorizmus elleni küzdelembe, a migrációs válság megoldásába, a külső határok védelmébe, illetve egészségügyi és szociális kérdésekbe. Ezeken a területeken az európai átlag is hasonló, mindössze pár százalékkal magasabb a magyarnál.

A megkérdezettek fele a gazdaságpolitika, a férfiak és nők közötti egyenlőség, valamint az energiaellátás és energiabiztonság területén is nagyobb szerepet szánna az uniónak, ebben is hasonló az arány az uniós átlaghoz.

Eltérés figyelhető meg az európai átlag és a magyar válaszadók véleménye között abban a kérdésben, hogy milyen szinten küzdhetünk a terrorfenyegetettség ellen a leghatékonyabban. Az európaiak elsősorban globális szinten (38 százalék), másodsorban európai uniós szinten (23 százalék), és végül nemzeti szinten (21 százalék) látják a megoldást, míg Magyarországon a legtöbben az európai megoldásban hisznek (33 százalék), míg 28 százalék nemzeti szinten oldaná meg a kérdést, a válaszadók 27 százaléka választotta a globális szintet.

A magyarországi felmérésben résztvevők 82 százaléka úgy gondolja, hogy fontosabb, ami összeköti a különböző tagállamok állampolgárait, mint az, ami elválasztja őket. Ez az arány magasabb, mint az uniós átlag, amely 74 százalék.