Nemcsak a brit népszavazás miatt lesz „nagyüzem” a héten Brüsszelben.

A brit EU-tagságról szavaznak az Egyesült Királyságban csütörtökön. Az EP-ben plenáris ülést tartanak szerdán és csütörtökön, ahol felszólal az izraeli és a palesztin elnök is. Az állampolgári jogi szakbizottság szavaz arról a jogszabálytervezetről, amely büntethetővé tenné a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész Unióban. Az EP-képviselők arról a javaslatról is döntenek, amely szerint ugyanúgy ellenőriznék az uniós polgárokat a külső határokon, mint a többi be- és kiutazót.

Brit népszavazás

Soron kívüli értekezletet tart az Elnökök Értekezlete (a frakciók vezetői és Martin Schulz EP-elnök) pénteken reggel a brit EU-tagságról szóló népszavazás eredményéről, amelyet sajtótájékoztató követ. Martin Schulz az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökével, illetve Mark Rutte holland miniszterelnökkel is egyeztet a témában a nap folyamán.

Plenáris ülés Brüsszelben

Az EP plenáris ülésén részt vesz az izraeli, illetve a palesztin elnök is. Reuven Rivlin szerdán délután 15 órakor, Mahmoud Abbas csütörtökön 11 órakor szólal fel a Parlamentben.

A nemzetközi párok tulajdonjogairól szóló jelentéstervezetről vitáznak az EP-képviselők szerdán. Az új szabályok iránymutatást adnának arra, hogy melyik uniós tagállam jogosult eljárni a nemzetközi párok tulajdonjogot érintő kérdéseiben válás vagy halál esetén. A plenáris csütörtökön szavaz a jelentéstervezetről.

Az EP-képviselők csütörtökön döntenek annak a bizottságnak a 65 tagjáról, amelyet a Panama-iratok botrányának kivizsgálására hoztak létre.

Szakbizottsági ülések

Az állampolgári jogi szakbizottság kedden szavaz arról a jogszabálytervezetről, amely büntethetővé tenné a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész unióban. A becslések szerint mostanra már mintegy ötezren hagyták el Európát és csatlakoztak valamely terrorszervezethez.

A parlament tagállami adómegállapításokat vizsgáló különbizottsága (TAXE 2) kedden szavaz jelentéséről. A társasági adózás átalakítására vonatkozó tervekről és a különbizottság munkájáról összefoglalónkból lehet többet megtudni.

Az unió gazdasági és pénzügyi helyzetét vitatja meg Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke a gazdasági szakbizottság EP-képviselőivel kedden.

Emily O’Reilly európai ombudsman hétfőn a petíciós szakbizottságban ismerteti a 2015-re vonatkozó éves jelentését.