Az európai uniós források felhasználása Magyarországon a V4-es összehasonlításban is kiemelkedő: a keret több mint 60 százalékát a kormány már kifizette a projektek végrehajtóinak.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) éves konferenciáján elmondta: ezzel a kifizetési aránnyal Magyarország toronymagasan vezet a V4-ek között, mert ez a szám a környező országokban a 20 százalékot közelíti mindössze. A 2014-2020-as fejlesztési ciklusban mintegy 9 000 milliárd forint fejlesztési forrás áll Magyarország rendelkezésére. A magyar kormány által kiegészített forrásokkal együtt 570 felhívást tettek közzé. Az összes operatív programra több mint 300 ezer támogatási kérelem érkezett be eddig, ezek közül több mint 200 ezer projekt kapott támogatást.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányzati célokat tartják, időben meghirdették a felhívásokat, a teljes összeget leszerződték a projektek megvalósítóival, a kötelezettségvállalások, a kifizetések és az elszámolás folyamata pedig tervszerű és kiegyensúlyozott.

A támogatások felhasználása hatékony – húzta alá. Ezért nem tudják elfogadni, hogy a Bizottság olyan mutatókat vezessen be a tagállamok közötti támogatások felosztásakor, ami a jól teljesítő tagállamokat kedvezőtlenebb pénzügyi helyzetbe hozza, viszont a rosszul teljesítőket jutalmazza. Az pedig végképp elfogadhatatlan, hogy a szegényebb tagállamoktól arányaiban több pénzt vesznek el, mint a gazdagabbaktól. Ez nem jó sem az EU-nak, sem Magyarországnak – mondta.

Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára arról tájékoztatott, hogy 2014-2020 között az EFOP közel ezer milliárd forintos kerettel rendelkezik, ebből 620 milliárd forintot fordítottak társadalmi együttműködés előmozdítására, oktatásra, képzésre, a szegénység és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre. További 330 milliárd forintot pedig ezekhez a célokhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésre. A kormány céljainak megfelelően 2017. március végéig az EFOP teljes keretét meghirdették, azóta azt 100 százalékban le is szerződték 920 milliárd forint összegben. Az eddig megkötött szerződésekre 580 milliárd forint támogatást fizettek ki a kedvezményezetteknek.

(Forrás: ITM/MTI)