Noha az Európai Unió országaiban a kis- és középvállalkozások (kkv-k) kiemelt szerepet töltenek be az uniós gazdaságban, nem látták igazán hasznát a versenyképességük fokozására irányuló uniós fellépésnek – közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű Számvevőszéke különjelentésében.

Az Európai Számvevőszék jelentése szerint az uniós források élénkítették ugyan a kkv-k beruházási hajlandóságát, de csak kevéssé voltak hatásosak és eredményesek a versenyképesség tekintetében, olyannyira, hogy a támogatott kkv-k zöme egyáltalán nem kovácsolt tényleges előnyt az uniós finanszírozásból.

A számvevők azt szorgalmazzák, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok jobban használják fel a rendelkezésre álló uniós forrásokat a kkv-k versenyképességének eredményes támogatására.

Jelentésében az Európai Számvevőszék közölte: noha az Unióban működő több, mint 20 millió kis- és középvállalkozás az uniós munkavállalók mintegy kétharmadát (63 százalék) foglalkoztatja és az uniós hozzáadott érték felét (52 százalék) állítja elő, nehézségekbe ütköznek, amikor nagyobb vállalatokkal próbálnak versenyre kelni.

A 2014-2020-as időszakban finanszírozott uniós programokkal több, mint 40 milliárd eurót különítettek el a kkv-k versenyképességének javítására, és további uniós forrásokat szabadítottak fel a koronavírus-járványra reagálva. Noha a vonatkozó programok átlagosan mintegy 42 ezer eurót biztosítottak az egyes kedvezményezett kkv-k részére, ez nem növelte jelentősen a versenyképességüket – írták.

A számvevők arra is felhívják a figyelmet, hogy a támogatott projektek általában a versenyképesség egyik, egyedi tényezőjére irányultak ahelyett, hogy szélesebb értelemben törekedtek volna a versenyképesség biztosítására, vagy az olyan piaci igények kielégítésére, mint a szakképzett munkaerő iránti igény, a szabályozási nehézségek leküzdése, vagy az adminisztratív terhek kezelése.

Az uniós számvevőszék végezetül arra figyelmeztetett: a kkv-k nagyarányú finanszírozása problematikus lehet azért is, mivel a kisléptékű projektek esetében fennáll a kockázata annak, hogy a támogatás nem éri el a kkv-k versenyképességének valódi javulásához szükséges kritikus mértéket.

(Forrás: MTI)