Az 50 millió euró (mintegy 17,8 milliárd forint) értékű garanciakeret hallgatók, tanulók, a továbbképzésbe beruházó vállalkozások, valamint az oktatást és képzést biztosító szervezetek finanszírozásához fog támogatást nyújtani.

A programot gondozó Európai Bizottság közölte, a garanciakeret egy új hitelfinanszírozási kezdeményezés, amely az oktatásba, a szakképzésbe és a készségfejlesztésbe történő beruházásokat kívánja ösztönözni.

Arra irányul, hogy több ember jusson álláshoz, valamint az európai gazdaság alkalmazkodni tudjon a változó igényekhez. Támogatást fog biztosítani a vállalkozások és a hallgatók számára a koronavírus okozta válság alatt és után annak érdekében, hogy Európa képes legyen fejlődni, megőrizni a globális technológiai fejlődés terén játszott vezető szerepét, ösztönözni a tudásalapú gazdaságot, valamint felgyorsítani gazdaságának élénkítését.

A kísérleti szakaszban a garanciakeret legfeljebb 50 millió eurót biztosít az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) fedezete mellett, és hitelfinanszírozást nyújt az európai készség- és oktatásfejlesztési projektek számára. Az uniós bizottság cél az, hogy a garanciakeret összesen több mint 200 millió euró összegű finanszírozást mozgósítson. Az érdeklődő pénzügyi intézmények vagy oktatási és képzési szolgáltatók nyílt pályázati felhívásra válaszolva pénzügyi közvetítőként pályázhatnak és vehetnek részt a programban.

A kezdeményezés kísérleti szakasza 2020-ban zajlik azzal a céllal, hogy 2020 után az unió következő, 2021-től érvényes hétéves pénzügyi keretében már általános európai pénzügyi eszközzé váljon – közölte az uniós bizottság.

(Forrás: MTI)