Az Erste Bank együttműködési megállapodást köt a Deutsche Leasing Hungariával, októbertől együttműködésben szolgálják ki az ügyfeleket – mondta Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: az Erste csoport nemzetközi szinten is megállapodásra törekszik a céggel, ennek első állomása a magyarországi együttműködés. A partnerség eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik.

A bank és a lízingcég jelenleg összesen mintegy háromezer vállalati ügyfelet finanszíroz lízing termékekkel, a finanszírozott eszközvagyon meghaladja a 160 milliárd forintot.

A vezérigazgató közlése szerint az ügyfélkiszolgálás az Ersténél marad, a cégek, elsősorban kis- és középvállalati ügyfelek továbbra is a szokott módon, az ismert banki tanácsadóikkal tartják a kapcsolatot, intézhetik ügyeiket. Míg a lízingfinanszírozáshoz kapcsolódó back office tevékenység ezentúl a Deutsche Leasing Hungariához kerül.

Georg Hansjürgens, a Deutsche Leasing Hungaria igazgatóságának elnöke természetesnek nevezte az együttműködést, amit stabil, versenyképes partnerek kötnek az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében. A Deutsche Leasing Hungaria már több mint 25 éve működik a magyar piacon az eszközfinanszírozás területén.

Szabados Richárd, az Erste vállalati üzletágának vezetője szerint az együttműködés regionálisan is kiterjedhet. A vállalati banki ügyfelek körében a lízingnek a folyószámlahitelnél is fontosabb a szerepe felmérésük szerint, ezért fontos, hogy a bank ki tudja szolgálni a kkv-kat.

Nyikos Katalin, a Deutsche Leasing Hungaria ügyvezetője közölte: az ipari és agráreszközök finanszírozásában piacvezetők, nagyjából háromezer ügyfelük van jelenleg, ezt könnyen meg tudják duplázni a megállapodással a következő években. Nagyjából 60-70 milliárdos a lízingkihelyezésük évente. Az üzleti évük októberben indul, ezzel az együttműködéssel sikeres negyedévet kezdhetnek – mondta.

A cégek tájékoztatása szerint a gazdaság idei élénkülése a lízingpiac teljesítményén is meglátszik: a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a 2020-as visszaesést követően az idei első félév végén a kihelyezett összeg meghaladta a 349 milliárd forintot, ez 36 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, míg az új lízingszerződések száma 16 százalékkal 41 755 darabra emelkedett. A lízingpiac további bővüléséhez hozzájárul a szeptemberben indult Széchenyi Lízing GO program is.

(Forrás: MTI)