Az idén is folytatódott az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) nyugdíj- és egészségpénztárainak vagyongyarapodása, az összesített megtakarítás 2024 első negyedévében már meghaladta a 2000 milliárd forintot, ami egy év alatt több mint 440 milliárd forintos, azaz közel 28 százalékos növekedést jelent. Az összesített taglétszám 2,1 millióra emelkedett.

Vagyon és taglétszám alapján az ÖPOSZ tagságát alkotó önkéntes nyugdíjpénztárak szektoruk 97 százalékát, az önkéntes egészségpénztárak területük 90 százalékát adják.

Az önkéntes nyugdíjpénztárakban kezelt összesített vagyon mintegy 1970 milliárd forintot tett ki, ami a negyedév végére 24 százalékot közelítő éves emelkedést mutat. A nyugdíjpénztárak az első negyedévben 3,38 százalék becsült hozamot értek el az egy évvel korábbi 2,19 százalék, illetve a 2023-as év egésze során felmutatott 18,36 százalék után.

A nyugdíjpénztári tagok befizetései a negyedév folyamán 23,1 milliárd forintot tettek ki, ami 28 százalékkal haladja meg a 2023 azonos időszaki értéket. A munkáltatók hozzájárulása ennél szerényebben, de szintén jelentős mértékben, 17,4 százalékkal nőtt, hozzájárulásuk pedig a nyugdíjpénztári bevételeken belül az elmúlt év végi 35 százalékról 31 százalékra mérséklődött.

A szövetség összesítése szerint az egészségpénztárak tagsága a negyedév végén már több mint 1,05 millió volt, egy év alatt mintegy 55 ezerrel gyarapodott. Az egészségpénztárakban kezelt összesített megtakarítás az első negyedév végére megközelítette a 78 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbinál közel 15 százalékkal több. A munkáltatók az egy évvel korábbinál mintegy 14 százalékkal utaltak többet pénztártag munkavállalóiknak, akik pedig ennek duplájával, 28,5 százalékkal növelték befizetéseiket – közölte az ÖPOSZ.

(Forrás: MTI)