A nyári szárazság által sújtott területeken gazdálkodó mezőgazdasági termelők nehézségeire tekintettel az Európai Bizottság újabb intézkedéseket terjesztett elő, hogy konkrét, gyakorlati segítséget nyújtson az agrárágazatnak.

A cél az, hogy a termelők elegendő takarmányt tudjanak biztosítani az állatállományuk számára, a nagy nyári szárazság miatt ugyanis ez jelenti az egyik legnagyobb kihívást az aszályos területeken. A takarmányhiány elkerülése érdekében a Bizottság a kora augusztusban bejelentett intézkedéseken felül derogációkat javasol, vagyis azt, hogy bizonyos esetekben a gazdálkodók mentesüljenek egyes jogszabályi rendelkezések alkalmazásának kötelezettsége alól. A javaslatok értelmében:

  • a rendes körülmények között ősszel elvetett, téli betakarítás vagy legeltetés céljára termelt növényeket a gazdálkodók takarmánytermelés vagy legeltetés céljából köztes növénykultúraként kezelhetnék (ezt a jelenlegi szabályok nem teszik lehetővé);
  • a köztes növénykultúrákat a gazdák legeltetés, illetve takarmánytermelés céljából tiszta növénykultúraként vethetnék el (nem pedig keverve, ahogy azt a hatályos jogszabályok előírják);
  • a köztes növénykultúrák esetében lehetőség lenne a nyolchetes időszak lerövidítésére annak érdekében, hogy betakarításukat követően a szántóföldi növényeket termelő gazdálkodók elvethessék a téli növénykultúrákat.

Előterjesztette a bizottság azt a javaslatot is, amelynek értelmében a mezőgazdasági termelők december helyett már október közepén hozzájuthatnak majd az őket megillető közvetlen kifizetéseknek akár a 70, a vidékfejlesztési program keretében biztosított kifizetéseknek pedig akár a 85 százalékához is, hogy javuljon pénzforgalmi helyzetük.

A javaslatokat a bizottság benyújtotta a tagállamoknak. Megszavazásukra várhatóan a következő napokban, hivatalos elfogadásukra pedig szeptemberben kerül majd sor. Az intézkedéseket visszamenőleges hatállyal lehet majd alkalmazni.