Állást változtatna a következő egy évben a dolgozók 35 százaléka, miközben a munkáltatók 58 százaléka szerint a lassuló gazdasági növekedés miatt kevesebben mondanak fel – közölte globális kutatása alapján az EY.

Május és július között végezték a felmérést, amelybe 18 625 válaszadót (17 050 munkavállalót és 1575 munkáltatót) vontak be 22 országból és 25 iparágból. A vizsgált országok között található például Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada, Argentína, India, Kína és Japán is.

Farkas Margit, az EY munkaerő- és emberi erőforrással foglalkozó partnere elmondta, hogy a vállalatok jellemzően alábecsülik a kollégák lehetőségeit a munkaerőpiacon.

A munkáltatók és a munkavállalók között fontos kérdésekben vannak nézeteltérések. Példaként említették, hogy az EY felmérése szerint az alkalmazottak alig 54 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy a vezetők törődnek a beosztottjaikkal, miközben a döntéshozók 76 százaléka igaznak tekinti ezt az állítást. Arra a kérdésre, a dolgozók érzik-e a megbecsülést, a munkavállalók 61, míg munkaadók 81 százaléka felelt igennel. Hasonló a helyzet a dolgozók túlterheltségénél is. Mindez azt jelzi, hogy a megkérdezett szervezetek vezetői jelentősen jobbnak látják a helyzetet, mint ahogyan azt a kollégáik megélik.

A foglalkoztatók és a szellemi munkát végző alkalmazottak igényei a távmunkát tekintve is merőben eltérnek. A munkavállalók fele maximum egy napot töltene az irodában egy héten, miközben a munkáltatók 47 százaléka legalább heti két-három napot preferál.

Továbbra is fennáll az a dilemma, hogy milyen mértékben befolyásolja a távoli munkavégzés a munkahelyi kapcsolatokat és a szervezeti kultúrát. Azonban már ismerik azokat a jól strukturált megoldásokat, amik a legjobbat hozzák ki a hibrid munkavégzés lehetőségéből – tette hozzá Farkas Margit.

(Forrás: MTI)