A lakásárak az elmúlt két évben meredeken emelkedtek, így az ingatlancélokra párnacihában gyűjtők egyre távolabb kerülnek a saját lakás megszerzésétől. Célravezetőbb, ha a lakásra gyűjtők államilag támogatott konstrukciókban kamatoztatják pénzüket.

Az Eurostat adatai szerint nemzetközi összehasonlításban Magyarország dobogós helyen szerepel a 90 százalék körüli ingatlan-tulajdonlási aránnyal. Nem csoda, ha a megtakarítási célok között is népszerű az ingatlanvásárlás, az OTP öngondoskodási index kutatása szerint is előkelő helyen áll a rangsorban. A finanszírozás, a lakás megvétele azonban már sokaknak kihívást jelent – írja közleményében a pénzintézet.

Az emberek harmada otthon tartja a megtakarítását, náluk hiába van meg az önerő, ha a vagyongyarapodás nem tud lépést tartani a most tapasztalható ingatlan-áremelkedéssel. Márpedig az elmúlt két évben dinamikusan nőtt a lakáspiac forgalma, a volumen és az árak alig maradnak el a válság előtti időszaktól. Ennek elsősorban az ingatlantulajdonosok örülhetnek, hiszen a kereslet nem csökkent a piacon, sőt, egyre többen vásárolnak befektetési céllal is. Az első, vagy nagyobb lakásra vágyók azonban a vágtató lakásárak miatt nehezebb helyzetbe kerültek.

Három lépést kell megtennie annak, aki most akar lakást vásárolni: az önerőt magas hozam mellett kell gyarapítania, a lakásvásárláshoz minimális kockázatú, hosszútávon kiszámítható, kedvező kamatozású lakáshitelt kell választania. Végül ki kell használnia minden az otthonhoz jutást segítő támogatást. Az állami támogatású eszközök értéke akár a több milliós nagyságrendet is könnyen elérheti – ezekről már ugyan sokan hallottak a hírekből, de még sincsenek tudatában, hogy ők is igénybe vehetik. Pedig a néhány milliós támogatásért érdemes azoknak is lakásvásárlásban gondolkodni, akik ma reggel még nem ezzel a gondolattal ébredtek – fogalmazott Kormos Zoltán, az OTP Bank lakáshitelezési igazgatója.

Jóval hamarabb jut a saját tulajdonú lakás kulcsához az, aki tájékozódik a lehetőségekről, tudatosan tervez, és lakáshitelt igénybe véve a megtakarítását, az állami otthonteremtési támogatásokkal együtt használja fel. Kormos Zoltán hozzáfűzte: Kezdetnek a lakástakarékpénztár a legjobb megoldás. A család két tagjára kötött szerződéssel és az állami támogatással már négy év alatt összejön egy közel két és félmillió forintos kezdőtőke. A családalapítás előtt állók, vagy a már gyereket nevelő családok a csok-igényléssel folytathatják, de a legfontosabb lépés a vásárláshoz felvett kedvezményes lakáshitel. 

A szakértők szerint a hitel esetében érdemes a kamattámogatott változatot, a kiszámítható mértékű, fixált törlesztő részleteket választani. A törlesztéskor pedig beforgatható a munkáltató által biztosított vissza nem térítendő hiteltörlesztési támogatás is. Ez utóbbi akár évi egy millió forinttal is csökkentheti a tartozást, öt éven keresztül. A lakásárak jövőre tovább emelkedhetnek, bár kisebb ütemben, mint idén, mondják az ingatlanszakértők. A kedvező kamatok és az állami támogatású banki eszközök miatt érdemes azonban lépni, hiszen ezekkel hamarabb válik valósággá a saját lakás.