2017-ben december 24. vasárnapra esik, így megoszlanak a kereskedők, ki mikor hivatkozik a nyitva tartásban az aranyvasárnapra: december 17-én, vagy 24-én – írják a blokkk.com szakértői.

Most jobban kell figyelni a boltok ünnepi nyitva tartását. Nem mindenki kapkodja el a készülődést a bronz, ezüst és arany hétvégék címén, hiába, ennyi fekete péntek után mindenki fáradt még egy kicsit bevásárlásban, a vásárlók és a kereskedők is. A nyitva tartás éles fegyvere a kereskedőknek különben, hiszen reklámértéke van és ha hosszabb, kényelmet is kínál.

A bronz, ezüst, arany hétvégék jelentősége az volt régen, még a kilencvenes évek előtt jóval, hogy ezen a napon szinte minden bolt kinyitott, hiszen akkor még nem volt szokás a vasárnapi nyitva tartás. A kilencvenes évek vasárnapi nyitáshullámában már az egyébként zárva tartók is kinyitottak, bár azért mindenki nem, de a többség igen. Eddig is ez volt a szokás. Jogszabály erről semmit sem mond, a karácsonyi nyitva tartásról is csak annyit, hogy december 24-én legkésőbb 14 órakor be kell zárni, 25-én és 26-án is a redőnylehúzás kötelező, kevés kivétellel (például benzinkút, vagy az alkalmazott nélkül, tulajdonossal a pult mögött dolgozó kisboltok).

Az arany vasárnap a hagyományok alapján a decemberi ünnepi bevásárlás csúcsa. Bár könnyen lehet, hogy a fekete péntek egyes áruházakban már lekörözte az arany vasárnapot és a 2017-es fekete péntekes dömping valószínűleg valamit koptatott a fényből.

Ki ekkor, ki akkor aranyvasárnapozik

Az Árkád Budapest december 24-ét tüntette ki az aranyvasárnapi minősítéssel, de hát csak 14 óráig lehet nyitva. Nála viszont így a bronzvasárnap december 10-én lesz. A Praktiker is így hirdeti meg ünnepi hétvégéit, azzal, hogy Advent első vasárnapjaként december 3-át is besorolják az ünnepi nyitva tartásba, de aranyvasárnap, december 24-én viszont nem nyitnak ki (egyes nagyáruházak is, kisboltok is sokan ezen a félnapon korábban sem vették szokásba a nyitva tartást, tehát a barkácsáruháznál ez nem újdonság).

A Mammut Bevásárlóközpont már december 3-án elstartol a bronzvasárnappal, így aranyvasárnap december 17-re esik nála. Vannak még jónéhányan, akik december 17-ét választották aranyvasárnapnak.

A Hegyvidék Bevásárlóközpont csak Advent szerint sorolja fel a vasárnapokat, nem jelöli a bronz, ezüst, arany hétvégéket az ünnepi nyitva tartásában. A Kika is hasonló módon adja a vásárlók tudtára ünnepi nyitva tartását.

Premier Outlet már csak az ünnepi nyitva tartást jelöl meg, nem tesz különbséget bronz, ezüst, vagy arany színezetek szerint.

A hipereknél december első napján a honlapon nem volt nyoma a fényesebben csillogó hétvégékről, egy röpke áttekintés erején belül. Úgy tűnik, WestEnd sem kapkodja el a dolgot.

A BKK a fővárosiak közlekedésének segítésére megjelöl bronz, ezüst, arany vasárnapokat, nála a sor december 3-án indul.

Lesz hosszabb nyitvatartás, de azért ünnepi zárvatartás is

A hagyományoknak megfelelően a boltok jelentős része a decemberi hétköznapokon is hosszabb nyitva tartással várja a vásárlókat. De például az Ikea hagyományosan, a Penny Market viszont első alkalommal nem nyit ki december 24-én.

Vegyes képet mutatnak a piacok, lesz aki kinyit 24-én délelőtt, lesz, aki nem. A boltoknál is hasonló a körkép, sok kisbolt sem húzza fel a redőnyt ilyenkor, de az élelmiszerboltok várják a vásárlókat. A piacok nyitva tartása ezen a délelőttön vegyes, lesz amelyik kinyit, lesz amelyik nem.

Webáruházaknál ilyen gond nincs, a rendelés gombot éjjel-nappal bármikor lehet nyomogatni az ünnepek alatt is. A kiszállítás már egy másik kérdés.

Szabály az is, hogy a nyitva tartás minden változását ki kell írni a boltokban, sőt, be is kell jelenteni az önkormányzatoknak. Előre. Bár a 210/2009. számú kormányrendelet kicsit furcsán fogalmaz: „a nyitva tartási idő változását az azt megelőző nyolc napon belül köteles bejelenteni a jegyzőnek” a boltos.

Blokkk.com