A múlt héten bejelentett áfacsökkentés sok fogyasztó és vállalkozás számára jelenthet pozitív változást, de közel sem mindenki számára – írja Hegedűs Sándor, az RSM Hungary adóüzletágának vezetője.

A bejelentés még csak a tervekre vonatkozott, így a részletek ismerete nélkül szinte több a kérdés, mint a válasz – kezdi bejegyzését Hegedűs Sándor.

Élelmiszerek

A bejelentés során az alapvető élelmiszerek áfakulcsának 5 százalékra történő csökkentését említették, azonban később már csak egy szűkebb körről – a tej, a tojás és baromfihús – volt szó. A sertéshús áfakulcsának csökkentésekor a baromfiágazat képviselői – egyébként okkal – tiltakoztak az egyoldalú áfakulcs-csökkentés versenytorzító hatása miatt. Kérdés, hogy ezúttal a marha- a juh- a kecske-, a nyúl- vagy éppen a haltenyésztők tiltakozására lehet-e számítani.

A baromfihús esetében a sertéshúsra vonatkozóhoz hasonlóan várható lesz majd egy részletes adóhatósági tájékoztató, mely segít abban eligazodni, hogy mi minősül baromfinak, illetve milyen kulccsal adózik például a csirkecomb mellett a pulyka párizsi, a darált pulykahús vagy éppen a libatepertő!

A tavalyi sertéshús áfakulcs-csökkentés indokaként szerepelt az ágazat hazai szereplőinek támogatásán túl az áfacsalások visszaszorítása is, nevezetesen ha alacsonyabb az adóteher kevésbé éri meg az áfát elcsalni. A bejelentésben felsorolt termékek komolyan érintettek voltak a szervezett visszaélésekben, de miért nincs szó például a cukorról, a lisztről, az étolajról, melyek egyszerre alapvető élelmiszerek és egyúttal a körhintacsalások „kedvelt” szereplői.

Éttermi szolgáltatás

A tervek szerint csökkentik az éttermi szolgáltatások áfáját, mely jó hír az érintett vállalkozások számára, hisz bizonyosan növeli például az éttermek jövedelmezőségét. Egy korábbi NAV-tájékoztató ismérveket sorol fel az éttermi, vagy cukrászdai szolgáltatás és a termékértékesítés elkülönítésére, hiszen jelenleg sem mindegy, hogy valaki beül egy cukrászdába, vagy éppen hazaviszi a megvásárolt süteményt. Biztos sokan találkoztak azzal, hogy drágább a helyben elfogyasztott sütemény, mint a hazavitt. Mindezt nemcsak a mosogatás, kiszolgálás vagy éppen kulturált környezet biztosításának költségei magyarázzák, hanem az eltérő áfakulcs is! Míg a szolgáltatásnyújtás 27 százalékkal, addig a bizonyos élelmiszerek értékesítése „csak” 18 százalékkal adózik. A fenti logikát követve azonban érdemes lehet arra figyelni, hogy 2018-tól, amikortól az éttermi szolgáltatás áfája a tervek szerint immár 5 százalékra csökken, jóval előnyösebb helyzetbe kerülhetnek a menüt is biztosító éttermek, vagy éppen a helybeni fogyasztást is lehetővé tevő kifőzdék, mint az ételkiszállítást vállaló vállalkozások.

Internetszolgáltatás

Az internetszolgáltatás adókulcsának csökkentése szintén bejelentésre került. Itt azonban már távolabbra mutató problémával, illetve kérdéssel állunk szemben. Míg az élelmiszereket és éttermi szolgáltatásokat az áfa direktíva egyértelműen megemlíti a kedvezményes adókulccsal adóztatható terméke szolgáltatások között, addig ugyanez nem igaz a távközlési szolgáltatások közé tartozó internetszolgáltatásra. A jelenleg hatályos EU szabályozás szerint csak azok a szolgáltatások és termékek adóztathatók kedvezményes adókulccsal az egyes tagállamokban, melyek szerepelnek a direktíva hármas számú mellékletében, vagy derogációt kaptak rá. Tekintettel arra, hogy az internetszolgáltatások nem tartoznak ide, a kedvezményes áfamérték bevezetéséhez szükség lesz a magyar Országgyűlésen túl Brüsszel, illetve a tagállamok jóváhagyására is!