Októbertől új listával bővül a NAV honlapja: a hivatal közzéteszi azon adózók adatait, amelyek áfa-bevallásukat több mint két egymást követő, rájuk irányadó bevallási időszakon keresztül nem nyújtották – tájékoztatott az adóhivatal.

Az adózás rendjéről szóló törvény írja elő az általánosforgalmiadó-bevallás benyújtását elmulasztók adatainak nyilvánosságra hozatalát a NAV honlapján. Az adatokat első alkalommal a szeptember 20-i áfa-bevallási határidőt követően helyezi ki a NAV. Azon gazdálkodók adatai (név, illetve elnevezés, lakóhely, székhely, telephely, adószám) jelennek meg az internetes felületen, akik a rájuk irányadó – havi, negyedéves vagy éves – áfa-bevallási kötelezettségüknek több mint két egymást követő bevallási időszakon keresztül nem tettek eleget.

Az adatbázis a vállalkozásoknak hasznos információval szolgálhat, hiszen ellenőrizni tudják, hogy üzleti partnereik eleget tesznek-e áfa-bevallásuknak.

Érdemes tehát odafigyelni, és pótolni az esetleges elmaradásokat, így elkerülhető az adóhivatal honlapján való közzététel – figyelmeztet a NAV.