Nyolc százalékkal többen vennének vagy építenének biztosan lakást a következő egy évben a három hónappal ezelőttihez képest a GKI Gazdaságkutató Zrt. júliusi felmérése szerint, és az ezt valószínűsítők köre is négy százalékkal nőtt.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva a vásárlást vagy építést biztosan tervezők köre több mint duplájára nőtt, az ezt valószínűsítők pedig 36 százalékkal vannak többen. A lakásvásárlási hajlandóság ezzel 31 negyedéves csúcsra jutott, hasonlóan kedvező adatokat 2008 végén regisztrált utóljára a gazdaságkutató. (A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) támogatásával készül felmérés 110 ingatlanokkal foglalkozó cég, valamint 1266 vállalat válaszai, valamint ezerfős, reprezentatív lakossági minta alapján állt össze.)

A jelentős élénkülést a lakásépítést ösztönző kormányzati intézkedéscsomag erős médiahatása, illetve a sok éven át elhalasztott kereslet piacra lépése egyaránt magyarázza – közölte a GKI. A lakásfelújításra és korszerűsítésekre vonatkozó kilátások is erősödtek az előző, áprilisi felméréshez képest. Az erre biztosan vállalkozók aránya 5, a valószínűleg vállalkozóké 10 százalékkal bővült. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a válaszadók 10 százaléka szerint jelentősen, 53 százaléka szerint kissé élénkíti majd a lakásépítéseket, 37 százalékuk szerint viszont nem lesz érdemi hatása. Az áprilisi felmérésnél ez a három arány még 38, 46, illetve 16 százalék volt.

Az építési telek piacára vonatkozó kilátások az elmúlt időszakban folyamatosan javultak, és idén áprilisra magas szintet értek el. Júliusban kisebb negatív korrekció következett be, de a telekpiaci várakozások így is derűlátóak, továbbra is jelentős keresleti túlsúlyt jeleznek. A várható eladási árakra vonatkozó várakozások visszafogottabbak az áprilisihoz képest, minden körzetben érdemben csökkent a várt áremelkedés. A válaszadók a következő 12 hónapban 3-8 százalékos áremelkedést várnak a telekpiacon.

Az irodapiaci kilátások áprilisban számottevően javultak, ezt most lényegében stagnálás követte. Budapesten és környékén a következő egy évben a bérleti díjak átlagosan 2 százalékos emelkedésére, vidéken stagnálására lehet számítani. A fővárosi agglomerációra vonatkozó üzlethelyiség-piaci index 7, az ország egészére vonatkozó jelzőszám 4 ponttal emelkedett az előző felméréshez képest. A bérleti díjak 3 százalék körüli emelkedése a fővárosban, illetve a nyugati régióban valószínű, a kelet-magyarországi területeken inkább a stagnálás lehet az alaptendencia. (MTI)