A további gazdasági növekedés eléréséhez szükség van a vállalati hitelállomány növelésére – mondta Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az MFB csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a gazdaság eddig elért eredményeit megvédje, ennek érdekében alkotta meg a gazdaságvédelmi akciótervet. Hozzátette, a vállalati hitelállomány növelését célozza az is, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 10 milliárd forint tőkeemelésben részesül.

Az MFB és a Garantiqa már készül a 2021-től induló új uniós költségvetési ciklusra, amelyben várhatóan a pénzügyi termékek kerülnek előtérbe a vissza nem térítendő támogatásokkal szemben – hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve, hogy várhatóan felértékelődnek majd a csoport hitelei és garanciatermékei. Csak tavaly 0,37 százalékkal lett volna kisebb a GDP-bővülés a Garantiqa nélkül – mondta a GKI egyik legutóbbi felmérésének adatait idézve.

Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója a cég legsikeresebb évének nevezte a tavalyit, amikor a társaság kezességvállalási állománya 137 milliárd forinttal 707,2 milliárd forintra nőtt. A társaság a garancianyújtással 900 milliárd forint hitel felvételéhez segített több mint 40 ezer vállalkozást. Bártfai-Mager Andrea megjegyezte, hogy a társaság európai összevetésben a top3-ban van a garanciaállomány GDP-hez viszonyított arányát tekintve.

Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója a vezetés 3 prioritásáról beszélt. A 2014-20-as uniós költségvetési ciklus forrásallokációjának sikeres lezárása mellett csoportszinten is jó eredményeket kell elérni, és vissza kell térni a klasszikus fejlesztési banki modellhez – mondta. A banknak nem csupán hiteloldalról, hanem egyéb megoldásokkal, például garanciával kell segítenie a gazdasági fejlődést – mutatott rá.

Búza Éva a kiemelt feladatok közé sorolta, hogy minél több olyan vállalkozás mellé oda tudjon állni a cég, amelyek a kezességvállalás nélkül nem tudnának forráshoz jutni. Fontos és új gazdaságpolitikai elvárás a társasággal szemben, hogy a kockázatosabb vállalati ügyfelek forráshoz jutását is elősegítsék.

Hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezése alapján tavaly megkezdett, úgynevezett fordított eljárás idén is folytatódik. Tavaly év végén a társaság a fordított ajánlás termék keretében 10 ezer vállalkozást keresett meg garanciaajánlatával, amelyet a cég előminősítése előzött meg. Az érintett cégek szándéklevelet kaptak arról, hogy kért hiteleikre a Garantiqa kezességet vállal. A megkeresés révén a társaság 314 vállalkozás 344 ügyletében mintegy 13 milliárd forint hitelhez több, mint 7 milliárd forint kezességvállalást nyújtott. Az úgynevezett fordított eljárás idén is folytatódik, amelynek keretében a Garantiqa további 25 ezer hazai mikro, kis- és közepes cég előzetes minősítésével segíti a vállalkozások hitelfelvételét – tette hozzá.

Búza Éva kiemelte: a társaság elfogadott középtávú stratégiájának megvalósítása jól halad, 2021 végére a cél, hogy négy kkvből hitelből egy mögött ott álljon a Garantiqa. A tavaly elindult Irinyi Garanciaprogram jelentős újdonsága, hogy akár a nagyvállalati hitelek mögé is vállalhatnak kezességet, ha a hitel felvevője megfelel az ágazati preferenciáknak.

Búza Éva kérdésre elmondta: idén a garanciaállomány 87 milliárd forintos bővülését tervezik.

(Forrás: MTI)