Az unióban tavaly összesen 5,3 millió tonna tésztát gyártottak, 51 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – tájékoztatott szerdán az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának a tészta világnapja (október 25.) alkalmából közzétett adatsorából kiderül: ha az – egyébként 5,7 milliárd eurót érő – „uniós” tésztamennyiséget az EU lakosai között osztották volna el egyenlő arányban, akkor mindenkinek 10,5 kiló jutott volna.

Nem túl meglepő módon Olaszország az elsőszámú tésztagyártó az EU-ban: mennyiséget tekintve 72, az ár alapján 69 százalékos részesedéssel (3,8 millió tonna; 3,9 milliárd euró). Olaszország az első a tésztaexportőrök sorában is, az 1,8 millió tonnányi külföldre szállított olasz tészta a teljes EU-export 77 százaléka.

Az EU tagállamai tavaly összesen 2,3 millió tonna tésztát exportáltak, ennek 67 százalékát valamely másik tagállamba.

A legtöbb tésztát (362 ezer tonnát) Németország importálta tavaly, Franciaország 314 ezer tonnával a második számú, az Egyesült Királyság 139 ezer tonnával a harmadik számú importőr.

A harmadik országokba szállított 743 ezer tonnányi „uniós tészta” 22 százaléka az Egyesült Államokba, 10 százaléka Japánba, 5 százaléka Svájcba, 4–4 százaléka Kínába érkezett tavaly.