Októberében az építőipari termelés volumene 38,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az idei első tíz hónapban összességében 28,4 százalékkal nőtt a szektor teljesítménye.

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 27,3, az egyéb építményeké 51,7 százalékkal az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH. Előbbiek növekedése októberben az ipari épületek mellett lakóépületek, iroda és oktatási épületek építésének az eredménye, utóbbiak esetében pedig a termelés – az alacsony bázis mellett – gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák következtében bővült. Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 27,1, az egyéb építményeké 54,8, a speciális szaképítésé 35,0 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 15,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 42,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 2,5 százalékkal. Az épületek közül elsősorban lakóépületekre, kisebb mértékben ipari épületekre, oktatási és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene október végén 113,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 39,3, az egyéb építményeké 156,7 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.