Továbbra is lemaradás tapasztalható a munkahelyi esélyegyenlőség terén Szlovákiában. Közel minden második nő már a munkahely keresésekor szembesül a nemi egyenlőség hiányával, míg a férfiak közül ez csak minden 10. személy esetében érvényes.

A Postabank és a 2muse ügynökség elemzése szerint a nők egyötödével kevesebb pénzt keresnek, mint a férfiak. „A havi 400 eurónál kevesebbet keresők között egyértelműen a nők  dominálnak. Ekkora összeget a nők 15 és a férfiak 4 százaléka keres“ – állítja a felmérés társzerzője, Stanislava Púčiková, a 2muse ügynökség munkatársa.

Pontosan ellenkező arány áll fenn a havi 1001 és 1500 euró között keresők körében, ahol a jobban kereső férfiak 16 százalékot tesznek ki. Általában véve az adatok alapján az is állítható, hogy a nőknek ugyanannyi pénzért három hónappal többet kell dolgozniuk, mint a férfiaknak – írja a hirek.sk.

Különbségek tapasztalhatók az egyes nemekhez tartozók foglalkoztatottsága terén is, a férfiak közvetlenül 70 százalék alatti eredményével szemben a nők esetében ez az arány 51,1 százalék.

„Horizontális és vertikális szegregáció tanúi vagyunk“ – hívta fel a figyelmet a munkaügyi tárca nemi egyenlőségi osztályának igazgatónője, Olga Pietruchová.

Nőket inkább az egészségügy, szociális szolgáltatások és oktatás (80 százalék), továbbá a közigazgatás (70 százalék) terén találhatunk. A magánszférában azonban ők vannak kevesebben (csak 41,6 százalék). A bankokban és a biztosítóknál férfiakból van kevesebb.