Indulás előtt lemondta davosi útját az orosz jegybank elnöke. Elvira Nabiullina pénteken vett volna részt a 46. Világgazdasági Fórum munkájában, az adósságproblémákkal foglalkozó ülésen szólalt volna fel.

A központi bank sajtószolgálata nem közölte, hogy Nabiullina miért nem utazik Davosba. Annyit lehet tudni, hogy Elvira Nabiullina csütörtök este tanácskozást tartott a bajba jutott és a jegybankhoz segítségért forduló orosz bankok vezetőivel. Moszkvában azt tartanák szerencsésnek, ha 40 rubelen stabilizálódna a dollár árfolyama, azonban ettől jelenleg fényévnyi távolságra vannak. Csütörtökön 1 dollárért 83,5 dollárt adtak.

A legutolsó adatok szerint közel harmadára, 265 milliárd rubelre zuhant az orosz bankszektor profitja a tavalyi év első 11 hónapjában éves szinten. A bankoknál a várható veszteségekre félretett tartalék 33 százalékkal nőtt éves szinten, és elérte a 940 milliárd rubelt.

A jegybank éppen csütörtökön vonta vissza az eszközállománya alapján a 40. legnagyobb orosz pénzintézet, a Vnyesprombank működési engedélyét. A bank tőkehiánya eléri a 187 milliárd rubelt (kétmilliárd eurót), így megmentése nagyon sokba került volna. A póruljárt betétesek között van például Szergej Sojgu védelmi miniszter, Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes és Alekszandr Zsukov, az orosz olimpiai bizottság vezetője családtagjai, de az ortodox egyház és a Transznyefty olajtársaság pénzei is beragadtak.

Az Interfax orosz hírügynökség  beszámolója szerint Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján visszautasította az összeomlás szó használatát. Úgy fogalmazott, hogy a rubel árfolyama erős kilengéseket mutat, de ez nem összeomlás. Peszkov szerint a jegybanknak nyilván van forgatókönyve arra, hogy miként akadályozza meg a ténylegesen összeomláshoz vezető változásokat.

A jegybankelnök előzőleg közölte, hogy szerinte nincs veszélyben az ország pénzügyi stabilitása, ezért nincs értelme intervenciókat végrehajtani a rubel árfolyamának érdekében.