A sertéshús már meglépett, valamint a baromfihús, a tojás és a tej tervezett áfacsökkentéséhez hasonlóan a kenyér esetében is a forgalmi adó mérséklését szeretné a pékszövetség. A szervezet ebben az ágazatban is szükség van az áfacsalások visszaszorítására.

A Magyar Pékszövetség azt kéri, hogy kenyérre és a pékárura is a kedvezményes áfakulcs vonatkozzon – tájékoztatta a szövetség szerdán az MTI-t. Emlékeztetnek, hogy 2017-től csökken a tej, a tojás és a baromfihús általános forgalmi adója (áfa), a kenyéré azonban nem.

A közleményben kiemelik, hogy a szövetség több mint két éve már kezdeményezte a különböző minisztériumoknál, hogy csökkentsék a sütőipari termékek áfakulcsát. Álláspontjuk szerint az alapvető élelmiszerek rangsorában a legelső helyen a kenyér szerepel.

A szövetség azzal érvel: amellett, hogy az áfacsökkentés a feketegazdaság elleni fellépésnek is hathatós eszköze, az alacsonyabb áfa a fogyasztás növekedésére is hatással lenne, ezzel párhuzamosan a termelés is növekedne az ágazatban.

A kormány tervei szerint jövő januártól csökken a baromfihús, a tej, a tojás és az éttermi vendéglátás áfája. Szerdai sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta, hogy az élelmiszeriparban az áfacsökkentés összesen mintegy 59 milliárd forint megtakarítást jelent, míg a teljes jövő évi áfacsökkentés 100 milliárd forintot.

A tej, a tojás és a baromfihús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése a tejnél 21 milliárd forint, a tojásnál 10,5 milliárd forint, abaromfihúsnál pedig 19 milliárd forint megtakarítást eredményez. Az éttermi szolgáltatások forgalmi adójának 27-ról 18 százalékra csökkentése az első évben 8,5 milliárd forint megtakarítást jelent.