A szabad vezetékek, szigetelt légvezetékek, földkábelek, vasúti felsővezetékek gyártására szakosodott miskolci Fux Zrt. az Elba és a Duna fölött átívelő villamosvezetékek gyártására kapott megrendelést. A két projekt értéke mintegy 5 milliárd forint.

A Fux gyártotta le azt a 340 tonnányi, speciális paraméterekkel rendelkező vezetéket, amelyet júniusban építettek be az Elba torkolatánál. A megrendelő Németország legnagyobb áramszolgáltatója, a Tennet Tso Gmbh volt, a projekt egyik kiemelt célja pedig az Északi-tengernél lévő nap- és szélerőművek által termelt áram eljuttatása a déli térségekbe – ismertette sajtótájékoztatón Barkóczi István vezérigazgató.

A miskolci cég a Duna gönyűi szakasza felett átvezető villamos távvezeték kábeleit is gyártja, a hajóközlekedés miatt ez is „kihívást” jelent a társaságnak – tette hozzá. A huszonöt éve piacon lévő, 180 embert foglalkoztató Fux Zrt. a nyilvános cégadatok szerint tavaly 7,4 milliárd forintos árbevételt és 124 millió forint adózott eredményt ért el. Az előző évben, 2016-ban árbevétele 11,9 milliárd forintot, adózott eredménye 106 millió forintot tett ki. (MTI)

Fotó: Barkóczi István vezérigazgató egy korábbi sajtótájékoztatón (forrás: fux.hu)