Az építőipar élénkülésére, egyben munkaerőhiányára utal egy felmérés, amely kilenc ágazat bevonásával készült.

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban Magyarországon – derül ki a ManpowerGroup szolgáltató 750 munkaadó bevonásával készített munkaerőpiaci felméréséből.

A legerősebb felvételi kedvet az építőiparból jelentették, ahol a mutató értéke elérte a plusz 26 százalékot, valamint jelentős bővülés várható a kereskedelemben is. Változatlanul jók a kilátások a gyártás, raktározás és kommunikáció, valamint a vendéglátás területén, mindkét szektor plusz 21 százalékos mutatóval rendelkezik – írja a magyarepitok.hu.

A legkevésbé optimista várakozásokat a köz- és szociális szférából (9 százalék), a mezőgazdaság, vadászat erdészet és halászat (10 százalék) területéről és a közüzemi szolgáltatások (3 százalék) szektorából jelezték. 

A munkaadók munkaerő felvételi kedve az előző negyedévhez viszonyítva kilenc szektorból hétben emelkedett. A legnagyobb mértékben, 17 százalékponttal az építőiparban, míg 12 százalékponttal a kereskedelemben.

A munkaadók 19 százaléka létszámbővítést, 4 százalékuk elbocsátást tervez, 73 százalékuk viszont semmiféle változtatásra nem készül 2017 első negyedévében.

Az építőiparban és a kereskedelemben a legjelentősebb a munkaerő felvételi kedv a vállalkozók körében, amely az iparágakat sújtó munkaerő hiányból adódik – mondta Horváth Miklós, a ManpowerGroup magyarországi marketing vezetője.

Mindegyik kategóriában létszám bővülésre számítanak a munkaadók: a legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál (22 százalék), a legkisebb mértékben (14 százalék) pedig a mikro vállalkozásoknál.