Kevesebbet kell fizetnünk májustól a hazai termesztésű zöldségekért, miután a meleg időjárás felgyorsította a fóliában és üvegházakban termesztett növények – elsősorban a káposztafélék, a retek, a korai sárgarépa, a saláta, a paprikafélék, a paradicsom és a kígyóuborka – érését.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Ledó Ferenc a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjújában elmondta, a kereslet-kínálat alakulásától függően az árak akár hetente is változhatnak.

Az elnök közölte, az import a paprikaféléknél, a paradicsomnál és a kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak elkezdtek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány pedig május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Lédó Ferenc hozzátette, az aszályos időjárás miatt tavaly kevesebb burgonya termett, mára gyakorlatilag elfogyott a belföldi termesztésű kínálat, május végén, június elején jelenik meg a korai magyar burgonya, akkor csökkenhetnek az árak is.