A legnagyobb magyar közlekedési vállalatoknak év végéig várhatóan több mint 2 milliárd forintos többletköltségük keletkezik a kialakult migránshelyzet miatt, amiben az elmaradt bevételek is benne vannak.

Szeptember 15-ig 1-1,1 milliárd forint volt a migránsválság miatti többletköltség – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön az M1 csatorna műsorában.

A feladatok és így a költségek legnagyobb része a MÁV-ra hárult. A vasúttársaságot nemcsak a forgalom növekedése, hanem a Keleti pályaudvar bezárása miatt a nyugat-európai forgalom néhány napos leállása is terhelte. A MÁV-nak mindezek szeptember 15-ig 700-800 millió forintos többletköltséget jelentettek, és év végéig ez, a jelenlegi feladatok figyelembe vételével, duplázódni fog.

A Volánnak és a fővárosi közlekedési vállalatnak 100-120 millió forintos plusz költsége volt, a Volán több mint 40 busszal, a főváros mintegy 70 busszal vett részt a feladatokban.

A következő időszakban számolni kell azzal is, hogy a kötelező betelepítési kvóta – annak ellenére, hogy Magyarország szerint ez értelmetlen, jogtalan, és esetleg káros – olyan intézkedéseket tesz szükségessé, amelyek anyagi forrásokat is igényelnek.