Hét év alatt 24 százalékkal nőtt az Európai Unióban a független, szabadúszó szakemberek száma – derül ki egy felmérésből.

A válaszadók az egyik legnagyobb hazai freelancer közösség, a Freelancers in Hungary meetup csoport tagjai. Több mint 80 százalékuk egyetért azzal, hogy Magyarországon még nem igazán ismert és elismert ez a munkavállalói réteg, amely gazdasági szempontból sincs definiálva – olvasható a hrportal.hu-n.

Az EFIP (European Forum of Independent Professionals), az EU 28 országában végzett kutatása alapján 24 százalékkal nőtt a független szakemberek száma az Európai Unióban 2008-2015 között.

A közel 10 millió főt számláló munkavállalói réteg az EU kismértékben csökkenő munkaerőpiacának 4 százalékát teszi ki. Képviselői jellemzően magasan képzettek és kiváló szakmai képességekkel rendelkeznek, így a szerepük a gazdasági fejlődésben megkérdőjelezhetetlen.

Magyarországon egyelőre kevesebb szó esik arról, hogy milyen mértékben fogják átalakítani a munka világát a független szakemberek, de a számuk növekszik. Erre utal az úgynevezett coworking  vagy közösségi irodák megjelenése, amely főként kisvállalkozóknak és független szakembereknek nyújt rugalmas, testreszabott munkabázist. 2008 óta több mint 30 ilyen iroda nyílt Magyarországon.

A szabadúszó egyéni vállalkozók kedvelt adózási formáját, a katát választók száma is meredeken növekszik, 2016 év elején már 130.000 regisztrálttal, 2017 év végére pedig várhatóan közel 200.000 katással lesz színesebb a hazai vállalkozói paletta.