A júliusi várakozásokhoz képest az idei évre 0,2, jövőre pedig 0,3 százalékponttal magasabb gazdasági bővülést jelez előre az IMF Magyarországnak, a globális növekedés viszont 0,2 százalékponttal elmarad az áprilisi előrejelzéstől.

Az őszi közgyűlés idejére időzített friss World Economic Outlook kiadványban a Valutaalap 2018-ra négy százalékos magyar növekedést jelez előre, ami így már erősen közelít a kormány számításaihoz.

A tavaszi prognózisa óta erőteljesebben jelentkező kockázatok miatt idei és jövő évi világgazdasági növekedési előrejelzését lefelé korrigálta a szervezet: a globális GDP-növekedés mindkét évben a tavalyival megegyező 3,7 százalék lehet, ami 0,2 százalékponttal rosszabb az áprilisban közzétett előrejelzésnél. Az IMF a korábbiaknál visszafogottabb bővülést jelez előre Németország, valamint az euróövezet és az Európai Unió közép-kelet-európai országaira nézve is. Az Egyesült Államokban továbbra is erőteljes növekedési ütem várható az életbe léptetett költségvetési ösztönzőknek köszönhetően, bár a 2019-es prognózist lefelé kellett korrigálni a kereskedelem-korlátozó intézkedések, például a kínai importtermékre kivetett pótvám miatt. A növekedési ütem azonban 2020-tól már lassulásnak indul a költségvetési ösztönzők kifutásának és a monetáris szigorítás tetőzésének eredményeként. Oroszország növekedési előrejelzésén felfelé korrigált az IMF. A tavalyi 1,5 százalék után idén 1,7 százalékkal, jövőre 1,8 százalékkal bővülhet az orosz gazdaság. A jövő évi növekedést 0,3 százalékponttal javították a tavaszi prognózishoz képest.

A Valutaalap az őszi közgyűlés idejére időzített kiadványában úgy látja, hogy napjainkban változó kihívásokkal kell szembenéznie a világgazdaságnak, melyek közül a kereskedelmi viták elmélyülése, valamint a geo- és egyes belpolitikai fejlemények rejthetnek leginkább kockázatokat. A szervezet ezért összehangolt makro- és mikroszintű intézkedéseket javasol a gazdaságok belső ellenálló képességének megerősítésére. Hangsúlyozzák a pénzügyi tartalékok megerősítésének és az eladósodottság csökkentésének fontosságát, és külön kiemelik a túlzott befektetési kockázatok vállalásának elkerülését és a pénzügyi stabilitás fenntartását, beleértve a rendszer kiberbiztonsági felügyeletét is.

(Forrás: Pénzügyminisztérium/MTI)