A belföldi lízingpiac 20 százalékkal eshet vissza idén, a kihelyezések összege 600 milliárd forint lehet – közölte a Magyar Lízingszövetség.

A visszaesés nem egyedülálló, hiszen egész Európában zsugorodnak a lízingpiacok – írták a Leaseurope adataira hivatkozva. A kontinens lízingszervezeteit tömörítő szervezet összesítése alapján az új szerződések összege az év első felében megközelítette a 122 milliárd eurót, ami 24,5 százalékos visszaesés.

A Magyar Lízingszövetség főtitkára hozzátette, hogy Közép- és Kelet-Európa visszaesése 20 százalékos, vagyis az európai átlagnál csekélyebb. Tóth Zoltán kiemelkedően jónak tekinti a térségben az eszközlízing teljesítményét, mivel az új szerződéseknél a csökkenése mindössze 1,6 százalék. A lízingpiac visszaesését a járvánnyal magyarázza a szövetség, ugyanis cégek a rendkívüli helyzet miatt óvatosabbak, halasztják a beruházásaikat, így mérséklődött a keresletet a lízingfinanszírozás iránt.

A legfrissebb belföldi adatokat ugyanakkor bizakodva értékelték, hiszen a harmadik negyedév a fellendülés jeleit mutatja. Magyarországon az első fél évben 29 százalékkal, míg az első 9 hónapban 23 százalékkal csökkent az új lízingszerződések összege. Az utolsó negyedév a járvány második hulláma miatt még bizonytalan, de magyar lízingcégek bíznak abban, hogy a hanyatlás hamar véget ér, a beruházási kedv fellendül, és a magánszemélyek autóvásárlásai is erősítik majd a piacot – hangsúlyozták. A lízingszövetség szerint a kilábalást az alacsony kamatkörnyezet, és több államilag támogatott program is segítheti.

(Forrás: MTI)