A magyar gazdaságban dimenzióváltás zajlik, amely során a termelésre fókuszálás helyett a magasabb hozzáadott értékű munkahelyekre, a szolgáltatásokra, a kutatásra és a fejlesztésre kerül a hangsúly – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter Brüsszelben, a Magyarország unió mellé rendelt képviseletén tartott, egészségügyi innovációval foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen úgy fogalmazott: „fontos, hogy a magyar gazdaságot a ’Made in Hungary’ korszakából az ’Invented in Hungary’ korszakába vezessük át”. Hozzátette: a magyar kormány meghozta a szükséges döntéseket, hogy a fő irányt immár ne a munkahelyek száma, hanem a munkahelyek által képviselt technológiai színvonal jelentse. A magyar gazdaságpolitika célja, hogy minél több magas hozzáadott értéket előállító munkahely jöjjön létre Magyarországon. Ez egyben azt jelenti, hogy a termelésre fókuszálás helyett a kutatásra és a fejlesztésre helyezi a hangsúlyt. A magyar kormány számos lépést tett és tesz annak érdekében, hogy a globális kihívásokhoz alkalmazkodó, az ország versenyképességét növelő innovációs ökoszisztémát hozzon létre – fejtette ki a miniszter. Ennek érdekében alakította át a támogatási rendszert, hogy kiemelt kormányzati forrásokat kapjanak azok a vállalatok, amelyek új technológiát telepítenek az országba.

Magyarország kiemelt támogatást nyújt a technológiaintenzív beruházási projekteknek, valamint a kutatás-fejlesztésbe befektető vállalatok számára. Magyarország ideális kutatás-fejlesztési helyszínné kíván válni, a legvonzóbb és legkedvezőbb befektetési környezetet szeretné kínálni Európában – emelte ki. Szavai szerint Magyarországon vannak Európa legalacsonyabb adói – 9 százalékos társasági adó és 15 százalékos személyi jövedelemadó -, a cégek munkáját és folyamatos fejlődését tehát a kontinensen egyedülálló egyszámjegyű társaságiadó-kulcs is segíti. A szociális hozzájárulási adó csökkentésével a vállalatok az így megmaradó pénzt fejlesztésekre fordíthatják. Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy Magyarország a lakosság száma alapján globálisan a 92. helyen áll, miközben hozzá köthető a 34. legnagyobb exportteljesítmény, a gyógyszeripari export tekintetében pedig a 18. helyen szerepel.

(Forrás: MTI/KKM, fotó: Borsos Mátyás)