Kedden nyújtotta be a kormányzat a jövő évi költségvetést, amelynek egyik hangsúlyos eleme a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak biztosítása lesz a családok támogatása mellett.

Fontos bejelentést tett Varga Mihály pénzügyminiszter múlt hét csütörtökön: a kormány elfogadott egy tizenhárom plusz egy pontból álló gazdasági akcióvédelmi tervet, amelynek főbb elemei az adózás egyszerűsítése, egyes adók kulcsának mérséklése, valamint különböző adók összevonása lesznek – a kormány célja ezzel nem más, mint az, hogy a magyar gazdaság továbbra is lendületben maradjon.

Kedden a kormányzat már be is nyújtotta a jövő évi költségvetést, amelynek az előzmények fényében nem meglepő módon az egyik hangsúlyos eleme a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak biztosítása lesz a családok támogatása mellett. A tények makacs dolgok, a számok pedig nem hazudnak – hogy sokszor használt, mégis helytálló közhelyeket puffogtassunk -, a magyar gazdaság teljesítményénél jelenleg senki nem tud jobbat felmutatni az Európai Unióban.

Az EU-tagállamok gazdaságára egyébként is jellemző, hogy az elmúlt években megtorpant a növekedésük – többek között Németországé – vagy vissza is esett, ennek fényében különösen nagy szó, hogy a magyar gazdaság 5,3%-kal tudott erősödni az idei első gazdasági negyedévben is – ez több mint a háromszorosa az uniós átlagnak. Pontosan ez teremt alapot a családvédelmi akcióterv és a gazdaságvédelmi akcióterv megvalósításához, amelynek pontjai a kormany.hu-n olvashatók.

Varga Mihály kedden azt is kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben hozott intézkedéseknek köszönhetően előre láthatóan az államadósság jóval 70 százalék alá csökken 2020-ban – ez a szocialista kormányok idején bizony a 80 százalék fölötti értéket is elérte -, és a rendszerváltozás óta most lesz a legkisebb deficit a költségvetésben: mindössze egy százalékos hiánnyal számolnak, emellett ráadásul egy százalékos biztonsági tartalék is rendelkezésre áll majd. Csak összehasonlításképpen, a szocialista kormányzat idején előfordult olyan is, hogy a költségvetésben 5 százalék fölötti hiányt mértek.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, a kormány jövőre is szigorú és fegyelmezett költségvetési politikát folytat majd, aminek köszönhetően 2020-ban 224 milliárd forinttal többet fordíthat a családok támogatására, a gazdaságvédelmi akcióterv révén pedig mintegy 500 milliárd forinttal segíti a gazdaság szereplőit.

(Fotó: kormany.hu)