Egy regionális felmérés szerint a magyar cégek vezetői nincsenek kellően felkészülve egy esetleges kibertámadásra, a vállalatok alig 17 százaléka rendelkezik kiberbiztonsági politikával, illetve eljárásokkal egy kibertámadás esetére.

A Call to Action Hungary független kutatóintézet által a Sophos információbiztonsági cég megbízásából végzett felmérés szerint e téren a magyar cégek sokkal rosszabbul állnak, mint a lengyelek és a csehek.

A mindhárom országban 400 kis-, közép- és nagyvállalatnál dolgozó felsővezető megkérdezése alapján készült felmérés szerint a cégek kevés figyelmet fordítanak a kiberbiztonsági képzésre is: a nagyvállalatoknál a vezetők, igazgatók vagy igazgatósági tagok csaknem 70 százaléka nem kapott ilyen képzést. A középvállalatoknál ez az arány elérte a 85 százalékot. Összehasonlítva az adatokat, míg a magyarországi válaszadók 80 százaléka nem képzett, a Cseh Köztársaságban a válaszadók 57 százaléka nem kapott kiberbiztonsági képzést, Lengyelországban viszont csak 28 százalékuk.

A felmérés szerint a magyar vezetők közel fele találkozott adathalászattal az elmúlt 12 hónapban. Csehországban és Lengyelországban 60 százalék, illetve 50 százalék volt az arány.

Az adathalászat a 250-nél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok vezetőinek 55 százalékát érintette. A legfeljebb 50 fős kisvállalatok esetében a vezető beosztásban dolgozók 53 százaléka érintett. Leggyakrabban az igazgatók (61 százalék) és a vezetők (46 százalék) esetében kísérelték meg a bizalmas adatok megszerzését. Az adathalászattal leggyakrabban támadott területek a szolgáltatások (62 százalék), az adminisztráció (54 százalék) és az ipar (53 százalék).

Az adathalászat az egyik leggyakoribb módszer, amellyel a bűnözők megpróbálják megkerülni a biztonságot, és betörni egy vállalat hálózatába. Ezért nagyon fontos, hogy az alkalmazottak tisztában legyenek az óvintézkedésekkel: ne kattintsanak a gyanús hivatkozásokra és mellékletekre, csak ellenőrzött forrásból származó programokat használjanak, és rendszeresen végezzenek frissítéseket – hívták fel a figyelmet.

(Forrás: MTI)