Szlovákiai kis és közepes termelők, érdekvédelmi szervezet alapítását tervezik, miután tüntetésen hívták fel a figyelmet a mezőgazdaság területén régóta jelen lévő problémákra.

„A jövő héten elkészül az alapszabályzat, és kérvényezni fogjuk az érdekvédelmi szervezet létrehozását, egyelőre polgári társulásként” – tájékoztatta az újságírókat Patrik Magdoško a Mezőgazdászok Kezdeményezésétől.

Az elégedetlen gazdák, akik júniusban Pozsonyban tüntettek, továbbra is várják, hogy mikor találkozhatnak Peter Pellegrini kormányfővel – írja a hirek.sk.

„Azt várjuk, hogy a találkozó előrelendítse a mezőgazdaság fejlődését” – mondta Magdoško, aki egyben csalódottságának adott hangot amiatt, hogy eddig nem került sor a megbeszélésre.

A kezdeményezés képviselői hangsúlyozták: sztrájkkészültségben vannak, és a kormány lépéseire várnak. Magdoško hozzátette: minden pártot felszólítottak, hogy foglaljanak állást a mezőgazdaság reformjáról szóló memorandummal kapcsolatban. Ezzel összefüggésben két héten belül összehívnak egy kerekasztal-beszélgetést.

A gazdák többek között azt követelik, hogy az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) csak annak nyújtson támogatást, akit jogviszony köt az adott földterülethez, annak tulajdonosa, bérlője vagy csereföldként használja azt.