A jövedelmezőség a cégek többségénél meghaladja az inflációt, az árváltozások viszont komoly kockázatot jelentenek az ÉVOSZ elemzése szerint.

Az árváltozások komoly kockázatot jelentenek a kivitelezés során, így minden területen kulcsfontosságúvá vált, hogy milyen gyorsan lehet a beruházásokat befejezni – olvasható az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) felmérésében, amelyben 400 építési vállalkozást kerestek meg.

Azoknak a cégeknek, amelyek korábban a 2016-os áron szerződtek, a megvalósíthatóság érdekében műszakilag át kellett szabniuk a létesítményeket a megrendelő egyetértésével, vagy meg kellett emelniük a vállalási áraikat – írja a Magyar Építők.

A tavalyi évhez viszonyítva az árváltozás a hőszigetelő anyagoknál a legjelentősebb, ahol 20 százalékos volt a drágulás.

Terhet ró az ágazatra a személyi jellegű kiadások (bérek, közterhek, egyéb juttatások) emelkedése, mely az adatok szerint 15-20 százalékos növekedést mutat.

A felmérésben az építőipar árbevétel-arányos jövedelmezőségét is vizsgálták. Ez lassú növekedési pályán maradt. A korábbi évekkel ellentétben mára a cégek kétharmadánál eléri, vagy meghaladja az inflációt.

Jelenleg a lakásépítőket az ÁFA változás egyrészt vállalásaik időre történő teljesítésére sürgeti, másrészt a lakásépítési megrendelői hajlandóságot 2018 második felére akár vissza is vetheti, mivel nem biztos, hogy a most induló projekteket befejezik 2019 végéig, a kedvezményes ÁFA időszakában.

Egyre több lakást építeni tervező kivár, hogy az év második felében lesznek e kormányzati bejelentések a lakásépítés támogatására, ösztönzésére.