Tartós vendége lesz a magyar egészségügyi intézményeknek az Állami Számvevőszék, a közpénzek elköltésének mikéntjét vizsgáló szervezet ugyanis átfogó képet szeretne rajzolni a hazai kórházak működéséről.

A magyar közszolgáltatások legtöbb vitára okot adó területeit vette nagyító alá az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A közpénzek elköltésének szabályszerűségét ellenőrző szervezet az egészségügy és a felsőoktatás egyes intézményeinél vizsgálódik, elsősorban arra keresve a választ, hogy megfelelően működnek-e az állami forrásokból gazdálkodó kórházak, valamint az ilyen iskolák.

Az ÁSZ eddig nyolc kórház ellenőrzését fejezte be, a számvevők azonban ezután – kis túlzással – valósággal beköltöznek az egészségügyi intézményekbe.

– Vizsgálatsorozatunk folytatódik – mondta a Magyar Idők érdeklődésére a számvevőszék felügyeleti vezetője. Salamon Ildikó rámutatott: az ÁSZ-nak az a célja, hogy áttekintse a gyógyítást végző közintézmények legtöbbjének gazdálkodását, s rávilágítson azokra a pontokra, ahol sürgős és határozott beavatkozásra van szükség. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy bőven akad tennivaló, az ÁSZ eddig lezárt ellenőrzései komoly problémákat tártak fel.

– Nem egy esetben a korrupció megelőzését szolgáló belső kontrollrendszerben is érdemi hiányosságokra derült fény – jegyezte meg a számvevőszék felügyeleti vezetője, emiatt az ÁSZ a visszaélések megakadályozásának kérdésére külön is hangsúlyt fektet a vizsgálataiban. Salamon Ildikó szerint nyilvánvaló, hogy az egészségügy gazdálkodását új alapokra kell helyezni. A legfontosabb, hogy a kórházak gazdálkodását felkészült pénzügyi-gazdasági szaktudással bíró személyek irányítsák.