Történetének eddigi legnagyobb összegű befektetésével, 5 milliárd forinttal emelt tőkét zárt körben a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett UBM Holding Nyrt.-ben az állami tulajdonú MFB csoporthoz tartozó Hiventures, amely az idei évtől már tőzsdei vállalatok beruházásaihoz is hozzájárul.

A Hiventures tőkealap-kezelő közleménye szerint a magyar takarmányipar vezető, regionális szinten is meghatározó szereplője a tranzakció révén több kapacitásbővítő beruházást hajt végre Magyarországon, valamint a román és a szlovák piacokon.

Tavaly 520 ezer tonna fehérjét és olajos magot, valamint 698 ezer tonna gabonát értékesített a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában jegyzett UBM Holding. Ezen felül 760 ezer tonna keveréktakarmányt gyártott, illetve adott el a magyar és a regionális állattenyésztés szereplőinek.

A vállalat a Vas megyei Szelestén 1,2 milliárd forintos beruházással növeli tápgyártó kapacitását, míg a szlovák hernádcsányi telephelyén 5,9 millió eurót fordít hasonló célokra.

Horváth Péter, az UBM Holding vezérigazgatója hangsúlyozta: az 5 milliárd forintos zártkörű tőkeemeléssel a további növekedés, a hazai és nemzetközi terjeszkedés finanszírozása a céljuk.

Az UBM regionális szemlélete egybevág a Hiventures arra irányuló stratégiai céljaival, hogy a hazai piacon megerősödött magyar szereplőket hozzásegítsék ahhoz, hogy a környező országok léptékeivel is komoly eredményeket érjenek el – fejtette ki Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója.

Az UBM cégcsoport Ausztriában, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában is jelen van, árbevételének közel fele exporttevékenységből származik.

Az ötmilliárdos befektetés az MFB Vállalati Beruházási és Tranzakciós Magántőkealapból valósult meg, ezzel a Hiventures által kezelt vállalati tőkebefektetések összege meghaladta a 22 milliárd forintot. Az alapkezelő 2019-ben elindított vállalati üzletága mostanra 26 befektetést valósított meg.

A tájékoztatás szerint a Hiventures hozamelvárása a piacon elérhető legalacsonyabb, a hangsúlyt a gazdaság teljesítményének ösztönzésére helyezik a profitmaximalizálás helyett, meghagyva a nyereség és a növekedés legnagyobb részét a vállalkozásoknak. Katona Bence közölte: elkötelezettek amellett, hogy a hozamelvárást az iparági minimumszinten tartsák.

A Hiventures célja, hogy a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően a következő években is ösztönző finanszírozási környezetet biztosítson a fejlődéshez, és minél több vállalatnak nyújtson érdemi támogatást növekedési céljai megvalósításához a jelenlegi gazdasági helyzetben is. A Hiventures ezzel is hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességének további javulásához – hangsúlyozták a közleményben.

(Forrás: MTI)