A halászati ágazat helyzetén adócsökkentéssel lehetne javítani, ezért a szakma szerint a halászati élelmiszerek áfáját 27-ről öt százalékra kellene mérsékelni.

– A halászatnak hasonló célokat kell teljesítenie, mint a többi mezőgazdasági ágazatnak. Fontos a fenntartható fejlődés, az emelkedő termelés, ám ez a terület a szerény mértékű támogatások miatt jelentős hátránnyal száll versenybe – mondta a Magyar Időknek az ágazat nehéz helyzetéréről Lévai Ferenc, a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa korábbi elnöke.

Az uniós támogatások 99 százaléka a tengeri halászatnak szól, a tógazdasági halászat Brüsszel szótárából hiányzik, mondhatni, az ágazat a közösség kedves, de mostohagyermeke – mondta Lévai.

Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, állítását alátámasztva kifejtette: csak gépészeti, beruházási támogatásban részesülnek, mert az unió nem ad területalapú támogatást, s állatjóléti szubvencióból sem részesülnek. Például egy marhatartó, akinek van legelője, a területalapún felül számos egyéb támogatásban is részesülhet.

Ha például a legelőt beviszi ökológiai gazdálkodásba, arra pluszpénz jár, ha magyar tarkát és/vagy szürke marhát, bivalyt nevel, arra az őshonos állatok tartása miatt jár pénz. Ha anyaállatokat vagy hízóbikát tart, azokra külön-külön pénzek szerezhetők meg. A halászatok környezetvédelmi támogatásból is csupán ötezer forintot kaphatnak hektáronként, ami szinte az adminisztrációra sem elég.