A gazdasági növekedés fenntartásához a tudásba kell beruházni, e téren az egész országnak előre kell lépnie – mondta Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Bár a világgazdaság jelentős átalakuláson esik át, ez megtorpanással járhat, de ebből az átalakulásból nem szabad kimaradni, különben nem lesz fenntartható a jelenlegi növekedés. A magyar gazdaságnak hiába vannak még munkaerő-tartalékai, hiányzik a szakmai tudás, munkakultúra. Ezen feltétlenül javítani kell – magyarázta a szakértő.

A változáshoz szükséges dinamikát a kkv-k adhatják, ezért fontos a támogatásuk és a hatóságoknak célszerű partnerként kezelni, segíteni a vállalkozásokat, hisz mindenkinek az az érdeke, hogy sikeresek legyenek, munkahelyeket működtessenek és adózzanak.

Fontos szempont továbbá, hogy a hazai vállalkozások előbb itthon erősödjenek meg, majd csak az azt követő lépés legyen a külföldi terjeszkedés. Szükség lenne arra is, hogy a multik Magyarországon ne csak összeszerelő üzemeket tartsanak fenn, hanem magasabb hozzáadott értéket tartalmazó tevékenységet is végezzenek, így a magyar munkaerő feljebb léphetne a nemzetközi termelési értékláncokban.

(SZ)