Az új támogatási rendszer indulása óta minden második csokot az OTP Bank folyósította. A legtöbb igény Pest megyéből érkezett.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) tavaly júliusi indulás óta 12,5 ezer, ebből csak idén már közel 9 ezer igénylés érkezett az OTP Bankhoz, amely ezzel az összes csok felét folyósítja – mondta sajtótájékoztatóján Kovács Antal, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese. A bank 2015 júliusa óta összesen 18,1 milliárd forint állami támogatást utalt ki a jogosult családok számára. Az igénylőknek átlagosan kétmillió forintot folyósítanak.

Az igénylések földrajzi eloszlását tekintve messze Pest megye vezet, innen érkezik az összes igénylés hetede. Az agglomeráció az első helyet nem kizárólag a főváros közelségének köszönheti. Az is sokat nyom a latban, hogy az érintett településeken még akad eladó újlakás, vagy építési telek, ellentétben Budapesttel, ahol egyelőre csak a tervezőasztalról lehet újépítésű ingatlanhoz jutni.

Gyors és hatékony volt a kormány legutóbbi reakciója, a szeptemberi módosítás hatása már látszik. Az elmúlt hetekben megduplázódott az új lakás vásárlás aránya – értékelt az OTP vezérigazgató-helyettese. Kovács Antal hozzátette: a számok azt mutatják, inkább a nagycsaládosok építenek, vesznek újlakást. Az idei igénylések közel felét két gyermek után, további harmadát három gyermek után igényelték a családok. Az újlakás céljára igényelt csok esetében azonban megfordul az arány: a családok 60 százaléka három gyermeket vállalók közül kerül ki. A 10 milliós csokot igénylők közel 90 százaléka a további 10 milliós kedvező kamatozású támogatott hitelt is igénybe veszi.