Tíz ország 21 előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón, amelyet szeptember 30. és október 23. között rendeznek Budapesten.

Az idén az újvidéki Synergy Fesztivál és a 30 éves fennállását ünneplő beregszászi színház is csatlakozik az eseményhez – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a program sajtótájékoztatóján.

A főigazgató szerint az idei műsor arról tanúskodik, hogy a Nemzeti befogadó intézmény, amellyel mindenki szívesen dolgozik együtt. A fesztivál egyik kiemelt elődása lesz a párizsi Comédie Francaise Tartuffe, avagy a képmutató című vendégjátéka, amelyet október 8-án és 9-én láthat a közönség a nagyszínpadon.

Vidnyánszky Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a Beregszászon működő Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház első előadása 1993. október 23-án került színpadra, és az intézmény azóta próbálja túlélni az egyre nagyobb kríziseket. A Synergy Fesztivált (Kisebbségi Színházak Nemzetközi Találkozója) többek között azért fogadta be a Nemzeti, mert annak küldetése szorosan kapcsolódik a Nemzeti Színház missziójához.

Kulcsár Edit Ágota dramaturg, a MITEM főszervezője elmondta: az idei fesztivál négy szekcióból áll. A nemzetközi programban, a MITEM+ részeként lép fel a párizsi Comédie Francaise Moliére darabjával. „A társulat, kutatók közreműködésével az ős-Tartuffe-öt porolták le, amelyet Moliére eredetileg megírt három felvonásban” – hangsúlyozta a főszervező, hozzátéve, hogy a francia társulat Moliére születésének 400 éves évfordulója alkalmából szervezett turné részeként látogat Magyarországra, a darab szerepelni fog a Miskolci Nemzeti Színházban is.

A MITEM+ részeként modern tánc formájában jelenik meg a színpadon a Kassai Állami Színház különleges Hamlet-produkciója, míg a belgrádi Jugoszláv Dráma Színház Szophoklész Oidipus című drámáját mutatja be.

A fesztivál második szekciójában a Synergy Fesztivál nemzetközi válogatása lesz látható, a harmadikban a 30 éves beregszászi színház legendás előadásai, míg a Nemzeti Színház Showcase elnevezésű szekciójában az intézmény utóbbi éveinek sikeres, formabontó produkciói.

Kulcsár Edit Ágota beszélt arról is, hogy a 9. MITEM előadásaira 25 ezer néző volt kíváncsi, az előadások 95 százalékos érdeklődés mellett zajlottak.

Venczel Valentin, a Synergy World Theater fesztivál alelnöke felidézte, hogy a kisebbségi színházak nemzetközi fesztiválja 2017-ben indult útjára Újvidéken. Az idei eseményen látható produkciók az „idegenben létezés, elidegenedés” témakörét tárgyalják, valamint a „szűkebb és szélesebb közösség” drámáját és tragédiáját.

Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Drámai Színház igazgatója elmondta, a beregszászi színház programjai október 18-án indulnak Szücs Nelli Fedák Sári-előadásával, október 19-én Szergej Medvegyev Fodrásznő, október 20-án Gogol Háztűznéző, 21-én Örkény István Tóték című darabjával lép színpadra a társulat. Programjukban szerepel még Csehovtól az Egyfelvonásos komédiák, valamint Petőfi A helység kalapácsa című hőskölteménye Vidnyánszky Attila rendezésében. Csehov darabját 25 éve játssza a beregszászi színház, míg Petőfi alkotásának színpadi változatát eddig 54 alkalommal adták elő – hangsúlyozta Sin Edina.

Mindezek mellett több kísérőprogram is várja a közönséget: lesz kerekasztal-beszélgetés, filmvetítés, október 21-én a Tóték előadás után pedig átadják a Fedák Sári-díjat.

A Nemzeti Színház Showcase elnevezésű szekciójában lesz látható egyebek mellett Bertolt Brecht A kaukázusi Krétakör című darabja Avtandil Varszimasvili georgiai művész rendezésében. Az egyik főszerepet Katona Kinga, a Nemzeti Színház színművésze alakítja, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy a közvetlen kommunikáció hiánya miatt nem könnyű feladat külföldi rendezővel együtt dolgozni, de a különféle látásmód hasznos tapasztalatot, frissességet nyújt a színészeknek.

További részletek, valamint jegyek és bérletek a mitem.hu és nemzetiszinhaz.hu oldalon érhetők el.

(Forrás: MTI)